Zanimanje i prirođene greške

Zanimanje i prirođene greške

Zanimanje i prirođene greške
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici proveli su istraživanje koje je pokazalo da najveći rizik za rođenje djeteta sa prirođenom manom imaju žene koje rade kao čistačice ili kao znanstvenice.

Analiza je objavljena u stručnom časopisu Occupational and Environmental Medicine, a pokazala je da najmanji rizik za rođenje djeteta sa prirođenom manom imaju učiteljice.
Istraživači su u ovoj analizi gledali vezu između zanimanja majke i 45 različitih prirođenih mana.

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 9.000 novorođenčadi sa jednom ili više prirođenih mana i nešto manje od 3.400 djece koja nisu imala prirođenih mana. Sva djeca iz ovog istraživanja rođena su između listopada 1997. i prosinca 2003., a sudjelovala su u američkoj nacionalnoj studiji čija je svrha prevencija prirođenih mana.
Majke su morale odgovoriti na pitanja o poslovima koje su radile u razdoblju od mjesec dana prije začeća djeteta pa do kraja trećeg mjeseca trudnoće, budući da se zna da su prva tri mjeseca razvoja djeteta u maternici najkritičnija za zdravi razvitak fetusa.

Tri četvrtine majki (72%) imalo je plaćeni posao; jedna petina radila je uredske poslove, a oko 12% do 13% radilo je u trgovini, prehrambenoj industriji ili zdravstvu.

Nakon što je u obzir uzeto nekoliko čimbenika, otkrilo se da su određene vrste zanimanja povezane sa povećanim rizikom za prirođene mane kod djeteta.

„Žene koje su radile kao čistačice, znanstvenice ili su upravljale sa elektroničkim strojevima imale su značajno veću vjerojatnost da će roditi dijete sa prirođenom manom", zaključili su istraživači.

„Od svih žena koje su sudjelovale u istraživanju, čistačice su najčešće imale djecu sa prirođenom manom, uključujući mane očiju, uši, probavnog sustava i različite rascijepe. Rezultati istraživanja u skladu su sa prijašnjim istraživanjima koja su pokazala da kod ovih zanimanja postoji povećani rizik za defekte neuralne cijevi, spinu bifidu i različite rascijepe", objasnili su istraživači.

Nasuprot tome, učiteljice imaju značajno manju vjerojatnost da rode dijete sa prirođenom manom i istraživači smatraju kako ovi rezultati daju putokaze za neka nova istraživanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti