Borovnice štite žene od srčanog udara

Borovnice štite žene od srčanog udara

Borovnice štite žene od srčanog udara
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mlade žene, kao i one srednjoj dobi, koje redovito jedu borovnice, ali i jagode, imaju manji rizik od nastanka srčanog udara kasnije u životu.

U novom istraživanju znanstvenici se žele fokusirati na to može li supstanca, poznata kao antocijanin, zaštititi zdravlje srca.

Antocijanin je antioksidans koji se nalazi u biljkama. Štiti stanice i popravlja štetu nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Antocijanin biljkama daje crvenu, plavu i ljubičastu boju koju možete primijetiti kod jagoda, borovnica, kupina i drugog voća, ali i povrća.

U istraživanju, koje je trajalo 18 godina, je sudjelovalo 93000 žena u dobi od 25 do 42 godine. Znanstvenici su promatrali njihove prehrambene navike, a izvještaj su podnosile svakih 4 godine.

Niži rizik od nastanka srčanog udara su imale žene koje su jele najmanje 3 porcije jagoda i borovnica tjedno. Jednu porciju čini oko 1/2 šalice od 250ml.

Prof. Aedin Cassidy je izjavio kako "trebamo detaljnije istražiti utjecaj antocijanina na zdravlje kardiovaskularnog sustava i srca."

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Circulation ističu kako antocijanin ima antiupalna djelovanja, smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Iako su znanstvenici u istraživanju posvetili najveću pažnju borovnicama i jagodama, postoje brojne namirnice koje su bogate antocijaninom, uključujući šljive, višnje, patlidžan i slično. Odaberite najomiljeniju i učinite nešto dobro za svoje srce.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti