Povrćem i voćem do optimizma?
Osobe koje jedu puno voća i povrća pokazuju veću razinu optimizma, otkrivaju američki znanstvenici sa Sveučilišta Harvard.
Znanstvenici su ustanovili da optimisti imaju veću razinu karotenoida u krvi. Karotenoidi su spojevi s antioksidativnim djelovanjem koji se nalaze u narančastom voću i povrću, kao i u zelenom lisnatom povrću.
Voditeljica istraživanja prof. Julia Boehm je izjavila kako "rezultati našeg istraživanja pokazuju da optimistični ljudi imaju veću razinu karotenoida u krvi", prenosi DailyMail.
"Ovo je prvo istraživanje koje je proučavalo vezu između optimizma i razine karotenoida u krvi", dodala je prof. Boehm.
Znanstvenici su uzeli uzorke krvi od čak 1000 muškaraca i žena u dobi od 25 do 74 godine. Sudionici su ispunjavali upitnik koji se sastojao od pitanja o njihovom životnom stilu i stavu.
Prema rezultatima istraživanja trebali bismo jesti najmanje 3 porcije voća i povrća dnevno. Naime, sudionici, koji su jeli 2 ili manje porcija, su pokazali manju razinu optimizma, u odnosu na one koji su jeli 3 ili više porcija voća i povrća dnevno.
Iako znanstvenicima nije u potpunosti jasan odnos između karotenoida i razine optimizma, ističu da je moguće da optimisti općenito jedu više voća i povrća od pesimista, stoga je razina karotenoida u njihovoj krvi viša.
Nakon što su u obzir uzeli i ostale životne navike (tjelesna aktivnost, pušenje i slično) veza između razine karotenoida i optimizma je i dalje bila jasna.
Znanstvenici planiraju provesti detaljnije istraživanje, a do tada preporučuju ono što svi već znamo - jedite što više voća i povrća!
-
Recept dana
Zapečeni tost sa šunkom, jajetom i sirom
20 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345