Povrćem i voćem do optimizma?

Povrćem i voćem do optimizma?

Povrćem i voćem do optimizma?
  • Objavljeno: Petak, 18.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje jedu puno voća i povrća pokazuju veću razinu optimizma, otkrivaju američki znanstvenici sa Sveučilišta Harvard.

Znanstvenici su ustanovili da optimisti imaju veću razinu karotenoida u krvi. Karotenoidi su spojevi s antioksidativnim djelovanjem koji se nalaze u narančastom voću i povrću, kao i u zelenom lisnatom povrću.

Voditeljica istraživanja prof. Julia Boehm je izjavila kako "rezultati našeg istraživanja pokazuju da optimistični ljudi imaju veću razinu karotenoida u krvi", prenosi DailyMail.

"Ovo je prvo istraživanje koje je proučavalo vezu između optimizma i razine karotenoida u krvi", dodala je prof. Boehm.

Znanstvenici su uzeli uzorke krvi od čak 1000 muškaraca i žena u dobi od 25 do 74 godine. Sudionici su ispunjavali upitnik koji se sastojao od pitanja o njihovom životnom stilu i stavu.

Prema rezultatima istraživanja trebali bismo jesti najmanje 3 porcije voća i povrća dnevno. Naime, sudionici, koji su jeli 2 ili manje porcija, su pokazali manju razinu optimizma, u odnosu na one koji su jeli 3 ili više porcija voća i povrća dnevno.

Iako znanstvenicima nije u potpunosti jasan odnos između karotenoida i razine optimizma, ističu da je moguće da optimisti općenito jedu više voća i povrća od pesimista, stoga je razina karotenoida u njihovoj krvi viša.

Nakon što su u obzir uzeli i ostale životne navike (tjelesna aktivnost, pušenje i slično) veza između razine karotenoida i optimizma je i dalje bila jasna.

Znanstvenici planiraju provesti detaljnije istraživanje, a do tada preporučuju ono što svi već znamo - jedite što više voća i povrća!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti