Bobičasto voće za zdravo srce!

Bobičasto voće za zdravo srce!

Bobičasto voće za zdravo srce!
  • Objavljeno: Petak, 15.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bobičasto voće je ukusno, moćno i štiti od mnogih bolesti. Ovo voće raznih boja sadrži veliku količinu antioksidansa i polifenola koji pomažu u sprječavanju nastanka kroničnih bolesti i raka.

Antocijanini su moćni antioksidansi, a namirnicama daju plavu, ljubičastu i crvenu boju. Bobičasto voće sadrži veliku razinu antocijanina koji smanjuju rizik od nastanka raznih vrsta raka, gubitka pamćenja i infekcija urinarnog trakta.

Osim antocijanina, u bobičastom voću ćete naći i katehine. Katehini imaju antioksidativno djelovanje, smanjit će razinu slobodnih radikala u tijelu i spriječiti nastanak kancerogenih stanica.

Znanstvenici veliku pažnju posvećuju bobičastom voću i uvijek iznova otkrivaju brojne prednosti. Nedavno istraživanje je pokazalo da ovo čudesno voće može značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog udara, a mi vam donosimo 6 najboljih.

Kupine

Ove ukusne bobice su odličan izvor polifenola koji sprječavaju nastanak karidovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

U usporedbi s ostalim voćem, kupine su odličan izvor vlakana. Naime, samo 1 šalica (250ml) kupina sadrži čak 7 grama vlakana, a preporučena dnevna doza je između 25 do 35 grama. Bogat su izvor vitamina C, sadrže željezo, kalcij i vitamin A.

Pripremite fini smoothie od kupina!

Kupine možete konzumirati na razne načine. Svježe i zaslađene medom, možete napraviti kolač od kupina ili ih pomiješati s jogurtom i uživati u odličnom međuobroku.

Borovnice

Konzumiranje borovnica može poboljšati vaše pamćenje. One sadrže visoku razinu spojeva koji će proširiti arterije i poboljšati protok krvi.

Bogat su izvor antioksidansa, imaju malu razinu masti, ne sadrže zasićene masne kiseline, a obiluju vlaknima i vitaminom C. Nije ni čudno što smanjuju rizik od nastanka srčanog udara.

Popijte smoothie od chia sjemenki, borovnica i jogurta!

Jagode

One će poboljšati rad kardiovaskularnog sustava. Obiluju vitaminom C, sadrže folnu kiselinu za koju se vjeruje da štiti zdravlje srca.

Kao i borovnice, jagode sadrže spojeve koji će proširiti arterije i spriječiti nakupljanje plaka. Još jedna pozitivna strana jagoda je da na potpuno prirodan način izbjeljuje zube.

Pripremite smoothie od cikle, jagoda i đumbira!

Maline

Ove slatke bobice su bogate vlaknima. Samo 1/2 šalice malina sadrži čak 4 grama vlakana i čak 25% od preporučene dnevne vrijednosti vitamina C i mangana.

Maline sadrže nisku količinu masti, a bogate su polifenolima koji smanjuju rizik od nastanka bolesti srca i srčanog udara.

Isprobajte čokoladni kolač sa sirom i malinama!

Acai bobice

Ove bobice nam dolaze iz Brazila, a znanstvenici su dokazali da imaju bolja zdravstvena svojstva od borovnica, jagoda i kupina.

Odličan su izvor vlakana, ali su gorkog okusa. Dodajte ih u smoothie, zobene pahuljice ili jogurt kako biste ublažili gorkasti okus koji velikom broju ljudi ne odgovara.

Popijte smoothie od acai bobica!

Brusnice

Iako su najpopularnije tijekom zimskih mjeseci, brusnice bi trebalo konzumirati cijelu godinu jer kriju brojne zdravstvene prednosti.

Brusnice će povećate razinu dobrog (HDL) kolesterola, spriječit će nastanak infekcije urinarnog trakta, zaštitit će zdravlje srca i smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu.

Pripremite zobene pahuljice sa smokvama i brusnicama!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije