Borovnice za dulji život

Borovnice za dulji život

Borovnice za dulji život
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dvije šalice divljih borovnica dnevno mogu zaštititi od niza zdravstvenih tegoba, uključujući pretilost, srčane bolesti i dijabetes.

Svakodnevnom konzumacijom borovnica u razdoblju od samo 8 tjedana se popravlja cjelokupno stanje organizma i ublažava metabolički sindrom.

Metabolički sindrom je medicinski naziv za niz stanja koji ugrožavaju zdravlje, a to su najčešće dijabetes, visok krvni tlak i pretilost. Metabolički sindrom povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog udara i bolesti krvožilnog sustava.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, je provedeno na laboratorijskim pretilim štakorima koji su svakodnevno jeli borovnice. Rezultati su pokazali da su štakori nakon 8 tjedana imali smanjen metabolički sindrom.

"Metabolički sindrom može uzrokovati nastanak prijevremene smrti, a za nastanak metaboličkog sindroma smo sami odgovorni", izjavila je prof. Dorothy Klimis-Zacas.

Borovnice imaju odlična antioksidacijska svojstva i pripadaju skupini najzdravijih namirnica na svijetu. Polifenoli borovnica štite stanice tijela i promiču zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Znanstvenici ističu da planiraju nastaviti istraživanje kako bi vidjeli kakav će učinak borovnice imati na čovjekov organizam, iako su prethodna istraživanja dala dovoljno dobre razloge da ih često konzumiramo.

Borovnice je najbolje jesti sirove. Kuhanjem, primjerice u kolačima ili pitama, se razina nutritivnih tvari smanjuje za čak 5 puta.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti