Brokula u borbi protiv osteoartritisa

Brokula u borbi protiv osteoartritisa

Brokula u borbi protiv osteoartritisa
  • Objavljeno: Subota, 31.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osteoartritis je bolest zglobova koja je uzrokovana raspadanjem hrskavice i kostiju na području zglobova. Najčešće se javlja na rukama, nogama, stopalima, koljenima i kukovima. Glavni i najčešći simptom je bol i otečenost.

Novo istraživanje, provedeno na laboratorijskim miševima, otkriva da je sulforafan moćan u usporavanju raspadanja hrskavice.

Prethodna istraživanja su pokazala da sulforafan ima protuupalno i antikancerogeno djelovanje, ali ovo istraživanje po prvi put pokazuje da je sulforafan odličan za prevenciju osteoartritisa.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Arthritis and Rheumatism, su otkrili da sulforafan blokira enzime koji uzrokuju propadanje zglobova, a trenutno učinak sulforafana testiraju na osobama koje su imale transplantaciju koljena.

Brokula, ali i ostalo povrće iz porodice kupusnjača (prokulice, kupus) ima visoku razinu sulforafana, zbog čega je odličan izbor kada je u pitanju prevencija osteoartritisa.

Znanstvenici ističu da je ovo tek početak istraživanja. Idući plan je podijeliti sudionike u grupe. Jedna bi konzumirala posebno uzgajanu brokulu, koja sadrži visoku razinu sulforafana.

Sudionici će brokulu jesti 2 tjedna prije operacije, a nakon operacije koljena će znanstvenici promatrati je li sulforafan utjecao na strukturu i zdravlje koljena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti