Premalo sna narušava izgled lica

Premalo sna narušava izgled lica

Premalo sna narušava izgled lica
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Malo istraživanje švedskih znanstvenika, koje je objavljeno u časopisu Sleep, potvrđuje ono što već svi duže vrijeme mislimo - manjak sna narušava izgled lica.

Ako spavate manje od 7 sati dnevno, vaše oči će postati natečene, tamni krugovi ispod očiju izraženiji, a dugoročni negativan učinak jesu bore koje će vaše lice učiniti starijim.

"Izgled lica jako utječe na to kako će vas okolina doživljavati i kako će se prema vama ponašati", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Tina Sundelin.

U istraživanju je sudjelovalo  samo 10 osoba. Znanstvenici su ih fotografirali nakon 8 sati sna, ali i nakon neprospavane noći. Potom je 40 drugih sudionika proučavalo njihove fotografije i ocjenjivalo izgled.

Rezultati su pokazali da, bez obzira na pokušaj prikrivanja neprospavane noći, svi sudionici izgledaju starije i umornije.

Prethodna istraživanja su pokazala da manjak sna nema štetan učinak samo na izgled, već i na zdravlje i povećava rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, pretilost, bolesti srca i srčani udar. Također povećava rizik od nastanka povišenog krvnog tlaka i povišene razine kolesterola.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti