Čaj od kamilice potiče zdravlje jetre

Čaj od kamilice potiče zdravlje jetre

Čaj od kamilice potiče zdravlje jetre
  • Objavljeno: Srijeda, 29.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U malom istraživanju znanstvenika iz Grčke se pokazalo da svakodnevna konzumacija čaja od kamilice može pomoći u prevenciji bolesti jetre pa čak i spriječiti nastanak kancerogenih stanica.

Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovom životnom stilu, uključujući i prehrambene navike. Rezultati analize su pokazali da osobe, koje svakodnevno piju čaj od kamilice, imaju za 3 puta manji rizik od nastanka raka jetre.

No, rezultati su također pokazali da nije čaj od kamilice taj koji direktno smanjuje rizik, već prehrambeni stil. Naime, osobe, koje su jele puno ribe, svježeg voća i povrća, kao i zdrave masti, su bile općenito boljeg zdravlja, a ako su uz to svakodnevno pile i čaj od kamilice, njihovo zdravstveno stanje se dodatno popravilo.

Velikom broju ljudi diljem svijeta se svake godine dijagnosticira rak jetre, a istraživanja su pokazala da se usvajanjem zdravih životnih navika rizik od nastanka bolesti jetre može drastično smanjiti. U ovom istraživanju je sudjelovalo 113 osoba koje ne pate od raka jetre i 286 s benignim bolestima jetre.

Nakon uspoređivanja rezultata upitnika, uzimanja u obzir dobi, spola i indeksa tjelesne mase, rezultati su i dalje ostali isti: svakodnevna konzumacija čaja od kamilice pomaže u smanjenju rizika od nastanka raka jetre, ali i drugih bolesti jetre.

Osobe, koje piju čaj od kamilice 2 do 6 puta tjedno, imaju za 70% manji rizik od nastanka abnormalnosti jetre. 30 godina redovitog ispijanja čaja od kamilice dodatno smanjuje rizik, na čak 80%.

Čajevi općenito, ne samo čaj od kamilice, mogu pospješiti cjelokupno zdravlje organizma jer sadrže spojeve koji imaju protuupalno i antioksidacijsko djelovanje. Također, znanstvenici vjeruju da osobe, koje svakodnevno konzumiraju čaj, općenito vode zdraviji život, više su aktivni i njihova prehrana je zdravija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti