Zašto dijabetičari trebaju povećati unos magnezija

Zašto dijabetičari trebaju povećati unos magnezija

Zašto dijabetičari trebaju povećati unos magnezija
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Magnezij je možda najčudesniji nutritivni spoj. Prethodna istraživanja su pokazala da magnezij pospješuje zdravlje cjelokupnog organizma - štiti srce, kosti pa i pamćenje.

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Human Nutrition & Food Science, otkriva da magnezij može pomoći u prevenciji dijabetesa, ali i u ublažavanju stanja povezanih uz dijabetes, kao što su metabolički sindrom, visok krvni tlak i kolesterol.

Činjenica da je magnezij pristupačan, definitivno daje još većeg povoda znanstvenicima da istražuju njegov učinak na zdravlje jer svakim novim istraživanjem otkrivaju neku novu prednost magnezija.

Magnezij utječe na svaki organ, tkivo i stanicu u tijelu. Manjak magnezija povećava rizik od nastanka niza kroničnih bolesti. Magnezij sudjeluje u više od 300 metaboličkih reakcija, pospješuje zdravlje kostiju, rad živčanog sustava i mišića. Također sudjeluje u pretvorbi hrane u staničnu energiju.

Osobe, koje unose adekvatnu količinu magnezija, imaju manji rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa, metaboličkog sindroma, povišene razine šećera u krvi i kolesterola. Povećanje unosa magnezija može dijabetičarima pospješiti kvalitetu života jer magnezij sudjeluje i prevenciji naglih promjena razine šećera u krvi.

Manjak ovog mikronutrijenta je globalni problem. Može se uzimati putem suplemenata, ali je prisutan i u pristupačnim namirnicama, kao što su špinat, riba, jogurt, smeđa riža, grah, tofu, soja i orašasti plodovi.

Najbolji način da otkrijete patite li od manjka magnezija jest da obratite pažnju na simptome. To su grčevi u mišićima, nepravilni otkucaji srca, migrene, nesanica, astma, anksioznost, probavne smetnje, umor, slaba koncentracija i depresija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti