Novi krvni test koji pomaže u otkrivanju raka dojke

Novi krvni test koji pomaže u otkrivanju raka dojke

Novi krvni test koji pomaže u otkrivanju raka dojke
  • Objavljeno: Utorak, 28.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su razvili novi krvni test koji može biti bolji od mamografije kada je u pitanju rano otkrivanje pa čak i prevencija raka dojke. Znanstvenici su taj krvni test provodili na 838 žena, a rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Metabolomics.

Znanstvenici su neprestano u potrazi za novim biomarkerima koji mogu pomoći u što ranijem otkrivanju raka dojke, ali su dosadašnji pokušaji završavali uglavnom bezuspješno. U nadi za nešto uspješnijim rezultatima, znanstvenici iz Danske su analizirali sve sastojke u uzorcima krvi, umjesto samo jednog biomarkera.

Kada se radi analiza većeg broja sastojaka u uzorku krvi, tada se mogu dobiti puno konkretnije informacije o zdravstvenom stanju osobe, za razliku od toga kada se analizira samo jedan biomarker.

Znanstveni tim je razvio kompleksan sistem mjerenja bioloških i fenotipskih spojeva (što se lakše promatra, u odnosu na genotipske spojeve). Njihov pristup se ne fokusira na pojedine biomarkere, već na interakciju među njima. Niti jedan marker se ne može promatrati posebno, već se promatranjem čitavog uzorka otprilike može procijeniti rizik od nastanka raka.

U istraživanju su znanstvenici analizirali uzorke krvne plazme od 400 žena, koje su te uzorke dale 1997. godine. Na početku istraživanja niti jedna od njih nije patila od raka dojke, ali su razvile rak dojke 2 do 7 godina poslije.

Znanstvenici su također analizirali uzorke od 400 žena koje nisu nikada razvile rak dojke. Na taj način su kreirali metabolički krvni profil (količina razgrađenih spojeva u krvi) za svaki krvni uzorak, koji su bili pohranjeni gotovo 20 godina u tekućem nitrogenu.

Ova metoda je bolja od mamografije, koja se može koristiti tek onda kada se bolest javi. Ova metoda nije savršena, ali je uistinu čudesno da se rizik od nastanka raka dojke može predvidjeti i do nekoliko godina prije nego što se razvije.

Ovom metodom se može predvidjeti postoji li povećan rizik od nastanka raka dojke u idućih 2 do 5 godina nakon uzimanja uzorka, i to s točnošću od 80%.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti