Novi krvni test koji pomaže u otkrivanju raka dojke

Novi krvni test koji pomaže u otkrivanju raka dojke

Novi krvni test koji pomaže u otkrivanju raka dojke
  • Objavljeno: Utorak, 28.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su razvili novi krvni test koji može biti bolji od mamografije kada je u pitanju rano otkrivanje pa čak i prevencija raka dojke. Znanstvenici su taj krvni test provodili na 838 žena, a rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Metabolomics.

Znanstvenici su neprestano u potrazi za novim biomarkerima koji mogu pomoći u što ranijem otkrivanju raka dojke, ali su dosadašnji pokušaji završavali uglavnom bezuspješno. U nadi za nešto uspješnijim rezultatima, znanstvenici iz Danske su analizirali sve sastojke u uzorcima krvi, umjesto samo jednog biomarkera.

Kada se radi analiza većeg broja sastojaka u uzorku krvi, tada se mogu dobiti puno konkretnije informacije o zdravstvenom stanju osobe, za razliku od toga kada se analizira samo jedan biomarker.

Znanstveni tim je razvio kompleksan sistem mjerenja bioloških i fenotipskih spojeva (što se lakše promatra, u odnosu na genotipske spojeve). Njihov pristup se ne fokusira na pojedine biomarkere, već na interakciju među njima. Niti jedan marker se ne može promatrati posebno, već se promatranjem čitavog uzorka otprilike može procijeniti rizik od nastanka raka.

U istraživanju su znanstvenici analizirali uzorke krvne plazme od 400 žena, koje su te uzorke dale 1997. godine. Na početku istraživanja niti jedna od njih nije patila od raka dojke, ali su razvile rak dojke 2 do 7 godina poslije.

Znanstvenici su također analizirali uzorke od 400 žena koje nisu nikada razvile rak dojke. Na taj način su kreirali metabolički krvni profil (količina razgrađenih spojeva u krvi) za svaki krvni uzorak, koji su bili pohranjeni gotovo 20 godina u tekućem nitrogenu.

Ova metoda je bolja od mamografije, koja se može koristiti tek onda kada se bolest javi. Ova metoda nije savršena, ali je uistinu čudesno da se rizik od nastanka raka dojke može predvidjeti i do nekoliko godina prije nego što se razvije.

Ovom metodom se može predvidjeti postoji li povećan rizik od nastanka raka dojke u idućih 2 do 5 godina nakon uzimanja uzorka, i to s točnošću od 80%.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti