Zašto čaj trebate piti svaki dan?

Zašto čaj trebate piti svaki dan?

Zašto čaj trebate piti svaki dan?
  • Objavljeno: Srijeda, 16.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka diljem svijeta. Ima odličan utjecaj na zdravlje i ne uzrokuje nastanak neželjenih nuspojava.

Jedno istraživanje iz 2008. godine je pokazalo da osobe koje čaj piju svakodnevno imaju manji rizik od nastanka različitih bolesti jetre, uključujući cirozu jetre i kronične bolesti jetre.

Znanstvenici su ustanovili da svakodnevnom konzumacijom čaja možete smanjiti rizik od nastanka depresije. Čaj sudjeluje u prevenciji srčanih bolesti i srčanog udara, a jedno istraživanje je pokazalo da 3 šalice čaja dnevno mogu rizik od nastanka srčanih bolesti smanjiti za čak 21%.

Svakodnevnom konzumacijom čaja možete dramatično smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Američki znanstvenici su u jednom istraživanju ustanovili da je jedna šalica zelenog čaja dnevno dovoljna da smanjite rizik od nastanka raka vrata maternice za čak 11%.

Čaj je odličan izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala i na taj način sudjeluju u prevenciji kroničnih bolesti i prijevremenog nastanka znakova starenja.

Čaj sadrži manje kofeina od kave, što znači da ćete povećanjem unosa čaja i smanjenjem unosa kave smanjiti učestalost glavobolja, probavnih smetnji i problema sa spavanjem. Aktivni spojevi iz čaja smanjuju rizik od nastanka kronične upale u tijelu.

Neke vrste čaja, kao što je zeleni čaj, potiču sagorijevanje masti, ubrzavaju metabolizam i pomažu u postizanju i zadržavanju zdrave tjelesne težine.

Pročitajte više u članku čaj - više od ukusnog napitka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti