Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto čaj trebate piti svaki dan?

Zašto čaj trebate piti svaki dan?

Zašto čaj trebate piti svaki dan?
  • Objavljeno: Srijeda, 16.12.2015.
  • Broj pregleda: 1.543
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka diljem svijeta. Ima odličan utjecaj na zdravlje i ne uzrokuje nastanak neželjenih nuspojava.

Jedno istraživanje iz 2008. godine je pokazalo da osobe koje čaj piju svakodnevno imaju manji rizik od nastanka različitih bolesti jetre, uključujući cirozu jetre i kronične bolesti jetre.

Znanstvenici su ustanovili da svakodnevnom konzumacijom čaja možete smanjiti rizik od nastanka depresije. Čaj sudjeluje u prevenciji srčanih bolesti i srčanog udara, a jedno istraživanje je pokazalo da 3 šalice čaja dnevno mogu rizik od nastanka srčanih bolesti smanjiti za čak 21%.

Svakodnevnom konzumacijom čaja možete dramatično smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Američki znanstvenici su u jednom istraživanju ustanovili da je jedna šalica zelenog čaja dnevno dovoljna da smanjite rizik od nastanka raka vrata maternice za čak 11%.

Čaj je odličan izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala i na taj način sudjeluju u prevenciji kroničnih bolesti i prijevremenog nastanka znakova starenja.

Čaj sadrži manje kofeina od kave, što znači da ćete povećanjem unosa čaja i smanjenjem unosa kave smanjiti učestalost glavobolja, probavnih smetnji i problema sa spavanjem. Aktivni spojevi iz čaja smanjuju rizik od nastanka kronične upale u tijelu.

Neke vrste čaja, kao što je zeleni čaj, potiču sagorijevanje masti, ubrzavaju metabolizam i pomažu u postizanju i zadržavanju zdrave tjelesne težine.

Pročitajte više u članku čaj - više od ukusnog napitka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti