Celijakija povećava rizik od nastanka srčanih bolesti

Celijakija povećava rizik od nastanka srčanih bolesti

Celijakija povećava rizik od nastanka srčanih bolesti
  • Objavljeno: Srijeda, 09.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe, koje pate od celijakije, imaju za dvostruko veći rizik od nastanka koronarne bolesti.

Znanstvenici su proučavali zdravstvene podatke od gotovo 22.4 milijuna odraslih osoba, od kojih je 24530 patilo od celijakije.

Celijakija je kronična upalna bolest probavnog sustava, koju karakterizira intolerancija organizma na gluten, prenosi Prevention.

Nakon analiziranja svih podataka, znanstvenici su zaključili da osobe, koje pate od celijakije imaju dvostruko veći rizik od nastanka koronarne bolesti.

Prethodna istraživanja su također pokazala da postoji povezanost između nastanka srčanih bolesti i celijakije. No, ovo istraživanje po prvi puta otkriva da celijakija povećava rizik od nastanka koronarne bolesti.

Celijakija ometa rad imunološkog sustava i nakon nekog vremena može doći do razvijanja ateroskleroze, a ateroskleroza u velikom broju slučajeva vodi do koronarnih bolesti.

Koronarne bolesti su velika prijetnja zdravlju srca. Dokazano je da povećavaju rizik od nastanka srčanog udara i zatajenja srca.

Za celijakiju, nažalost, ne postoji lijek. Zbog toga je neophodno da pacijenti prate propisan plan prehrane.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti