Mlijeko usporava razvoj osteoartritisa kod žena

Mlijeko usporava razvoj osteoartritisa kod žena

Mlijeko usporava razvoj osteoartritisa kod žena
  • Objavljeno: Utorak, 08.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Obrano ili djelomično obrano mlijeko može usporiti razvoj osteoartritisa kod žena, otkriva nam novo istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije.

Osteoartritis je stanje tijekom kojega dolazi do degeneracije hrskavice, što uzrokuje upalu, bolove i naticanje zglobova.

Pripremite smoothie za zdravlje kostiju!

Mlijeko je odličan izvor vitamina i minerala, kalcija i proteina, a svima je već poznato da promiče zdravlje kostiju, a ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Arthritis Care and Research, to i potvrđuje.

Naše istraživanje je najveće do sada provedeno istraživanje na temu utjecaja mlijeka na zdravlje koljena, izjavio je voditelj istraživanja dr. Bing Lu.

U istraživanju je sudjelovalo 1260 žena i 888 muškaraca. Istraživanje je trajalo 4 godine, a sudionici su redovito znanstvenicima pružali podatke o svojoj svakodnevnoj prehrani.

Rezultati su pokazali da je kod sudionika, koji nisu konzumirali mlijeko, razmak između čašica zgloba koljena bio 0.38 milimetara. Žene, koje su svakodnevno konzumirale najmanje 250 mililitara mlijeka, su imale manji razmak između čašica zgloba koljena, tek 0.29 milimetara.

Provjerite jesu li vaše kosti zdrave!

Ovi rezultati su ostali nepromijenjeni kada su znanstvenici uzeli u obzir stadij osteoartritisa, indeks tjelesne mase i način prehrane.

Rezultati nisu bili isti kod muškaraca. Naime, znanstvenici su ustanovili da konzumacija mlijeka ne igra nikakvu ulogu u usporavanju razvoja osteoartritisa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti