Češnjak ojača imunitet za samo 3 sata!
Započela je sezona prehlade, a jedan od najstarijih prirodnih lijekova protiv prehlade je češnjak, a novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Journal of Nutrition, djelotvornost češnjaka iznova potvrđuje.
Sudionici istraživanja su uz obrok jeli 5 grama sirovog mljevenog češnjaka. Znanstvenici su analizirali uzorak krvi kod svakog sudionika prije i nakon jela. Rezultati su pokazali da se razina bijelih krvnih stanica u tijelu dramatično poveća već nakon 3 sata od obroka.
Bijele krvne stanice se često nazivaju i stanicama imunološkog sustava jer su upravo one te koje brane tijelo od virusa i bakterija, a istovremeno sudjeluju i u prevenciji stanica raka.
Znanstvenici još uvijek nije sigurno zbog čega češnjak potiče tako brzo povećanje razine bijelih krvnih stanica, i to u jako kratkom vremenskom razdoblju. Dosadašnja istraživanja su pokazala da češnjak može pomoći u ublažavanju simptoma gripe i prehlade, a istovremeno skratiti i njihovo trajanje.
U sastavu češnjaka pronalazimo niz spojeva koji imaju odličan utjecaj na zdravlje, a neki od njih su vitamin C, selen i pojedine vrste enzima.
Sirovi češnjak je najbolji izbor, a znanstvenici ističu da ga prije konzumacije sameljete kako biste ubrzali proces oslobađanja alicina, glavnog aktivnog spoja češnjaka koji ima moćna antibakterijska svojstva.
Češnjak je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a topla juha od češnjaka je nešto što će vas istovremeno okrijepiti i pomoći u prevenciji niza bolesti. Recept za juhu od češnjaka potražite ovdje.
-
Recept dana
Juneći gulaš s mahunama
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345