Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Češnjak ojača imunitet za samo 3 sata!

Češnjak ojača imunitet za samo 3 sata!

Češnjak ojača imunitet za samo 3 sata!
  • Objavljeno: Subota, 26.12.2015.
  • Broj pregleda: 2.288
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Započela je sezona prehlade, a jedan od najstarijih prirodnih lijekova protiv prehlade je češnjak, a novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Journal of Nutrition, djelotvornost češnjaka iznova potvrđuje.

Sudionici istraživanja su uz obrok jeli 5 grama sirovog mljevenog češnjaka. Znanstvenici su analizirali uzorak krvi kod svakog sudionika prije i nakon jela. Rezultati su pokazali da se razina bijelih krvnih stanica u tijelu dramatično poveća već nakon 3 sata od obroka.

Bijele krvne stanice se često nazivaju i stanicama imunološkog sustava jer su upravo one te koje brane tijelo od virusa i bakterija, a istovremeno sudjeluju i u prevenciji stanica raka.

Znanstvenici još uvijek nije sigurno zbog čega češnjak potiče tako brzo povećanje razine bijelih krvnih stanica, i to u jako kratkom vremenskom razdoblju. Dosadašnja istraživanja su pokazala da češnjak može pomoći u ublažavanju simptoma gripe i prehlade, a istovremeno skratiti i njihovo trajanje.

U sastavu češnjaka pronalazimo niz spojeva koji imaju odličan utjecaj na zdravlje, a neki od njih su vitamin C, selen i pojedine vrste enzima.

Sirovi češnjak je najbolji izbor, a znanstvenici ističu da ga prije konzumacije sameljete kako biste ubrzali proces oslobađanja alicina, glavnog aktivnog spoja češnjaka koji ima moćna antibakterijska svojstva.

Češnjak je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a topla juha od češnjaka je nešto što će vas istovremeno okrijepiti i pomoći u prevenciji niza bolesti. Recept za juhu od češnjaka potražite ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti