Cijepljenje bi upola smanjilo rak grlića maternice

Cijepljenje bi upola smanjilo rak grlića maternice

Cijepljenje bi upola smanjilo rak grlića maternice
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Taj model polazi od pretpostavke da se cijepi 100 posto žena. Trenutno se cijepljenje provodi u 105 država svijeta.

Sustavno cijepljenje protiv humanog papilomavirusa (HPV) u dobi između 12 i 45 godina moglo bi smanjiti broj oboljelih od raka maternice za 50 posto, pokazala je studija američkih istraživača utemeljena na matematičkom modelu.

Tri četvrtine raka grlića maternice uzrokuje HPV

Po tom modelu cijepljenje protiv HPV-a u dobi od 12. do 45. godine smanjilo bi stopu oboljelih za 53 do 76 posto među djevojkama od 19 godina, za 34 do 67 posto među ženama ok 25 godina, za 34 do 63 posto među tridesetpetgodišnjakinjama, a za 29 do 55 posto među ženama od 45 godina.

Taj model polazi od pretpostavke da se cijepi 100 posto žena, što se u SAD-u čini nerealnim, otkrili su autori istraživanja prvoga dana 48. godišnje konferencije o antimikrobnim sredstvima i kemoterapiji koja se održava u Washingtonu.

Tri četvrtine slučajeva raka grlića maternice izaziva virus HPV koji se prenosi spolnim putem.

Cjepivo američkog laboratorija Merck, Gardasil, pruža 95 postotnu zaštitu protiv tipova 16 i 18 HPV-a, koji uzrokuju oko 70 posto svih slučajeva raka grlića maternice.

O cijepljenju mlađih od devet godina odlučuju roditelji

Gardsil je prvo cjepivo protiv HPV-a, a Američka agencija za lijekove odobrila ga je u lipnju 2006., a pruža i zaštitu protiv tipova 6 i 11 HPV-a koji uzrokuju genitalne bradavice.

Američka agencija za lijekove odobrila je Gardasil za djevojke i žene od devete do 26. godine, no Merck pokušava dobiti proširenje odobrenja i na žene starije od 26 godina.

Američki savezni centri za nadzor i prevenciju bolesti preporučuju da se odluka o cijepljenju djevojčica u dobi od devet godina prepusti roditeljima.

Cijepljenje se provodi u više od 105 država svijeta

Warner Huh sa sveučilišta u Alabami, glavni autor studije u svoj je model uključio i podatke o kliničkim istraživanja Cervarixa, cjepiva britanskog laboratorija GlaxoSmithKline, koje se pojavilo poslije Gardasila i koje su već odoborile europske agencije, ali ne i Američka agencija za lijekove.

Prema tom modelu Cervarix nudi zaštitu od HPV-a tipa 16 i 18 u 95 posto slučajeva, a u 30 posto slučajeva štiti i od drugih tipova virusa.

Cijepljenje Gardasilom trenutačno se provodi u više od 105 država u svijetu.

Hrvatska Agencija za lijekove u rujnu je odobrila Cervarix, dok je Gardasil registriran prošle godine

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti