Cijepljenje protiv HPV-a bez naručivanja povodom Svjetskog dana zdravlja

Cijepljenje protiv HPV-a bez naručivanja povodom Svjetskog dana zdravlja

Cijepljenje protiv HPV-a bez naručivanja povodom Svjetskog dana zdravlja
  • Objavljeno: Srijeda, 06.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Povodom Svjetskog dana zdravlja 2022., Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta (ŠNZ) u Zagrebu, pozivaju sve djevojke i mladiće u dobi do 25 godina na cijepljenje bez naručivanja i najave protiv humanog papiloma virusa (HPV) svake srijede od 16 do 20 sati u Školi narodnog zdravlja, Rockefellerova 4, počevši od 6. travnja 2022. godine. Cijepi se devetvalentnim cijepivom Gardasil 9. Cijepljenje protiv HPV-a je preporučljivo djevojčicama i djevojkama, dječacima i mladićima u osmom razredu osnovne škole i mladima do 25 godina starosti radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma, a svi zainteresirani mogu se savjetovati s liječnikom specijalistom epidemiologije o cijepljenju protiv HPV-a.

Svjetski dan zdravlja pod sloganom "Naš planet, naše zdravlje"

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom „Naš planet, naše zdravlje“ i njime se želi podići svijest o utjecaju zdravog okoliša na dobrobit i zdravlje ljudi, ukazati na posljedice pandemije, globalnog onečišćenja i povećanja kroničnih nezaraznih bolesti te usmjeriti pozornost na hitne postupke za očuvanje zdravlja ljudi i planeta.

Svjetska zdravstvena organizacija od 1950. godine 7.travnja obilježava Svjetski dan zdravlja kao dan podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku obilježena kao prioritetna i zahtijeva pojačane napore.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju kako se aktivnosti vezane uz ovogodišnju temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju odnositi samo na dan 7. travnja, već bi se o njima trebalo voditi računa tijekom cijele godine. Koliko brinemo o našem okolišu, toliko brinemo o našem zdravlju.

Više informacija o obilježavaju Svjetskog dana zdravlja potražite na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti