Čiji ured je prljaviji – muški ili ženski?

Čiji ured je prljaviji – muški ili ženski?

Čiji ured je prljaviji – muški ili ženski?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedavno istraživanje nam je otkrilo najprljavija mjesta u uredu, a novo istraživanje otkriva čiji su uredi prljaviji, muški ili ženski.

Američki znanstvenici su pronašli više od 500 različitih bakterija na uredskim površinama, a uredi muškaraca su bili prljaviji od ureda žena.

"Ljudi provode jako puno vremena u uredima, a još uvijek malo znamo o bakterijama i virusima koji se nalaze na mjestima gdje radimo", izjavio je za časopis PLoS ONE voditelj istraživanja prof. Scott Kelley.

Znanstvenici sa Sveučilišta San Diego su testirali stolce, telefone, stolove, računalne miševe i tipkovnice u 90 različitih ureda.

Tim je na svakoj površini pronašao bakterije, a većina njih dolazi od samih radnika. Primjerice, dodirivanje površine neposredno nakon kihanja ili kašljanja.

"Pronašli smo iznenađujuće veliki broj bakterija iz probavnog trakta", dodao je prof. Kelley.

Što se tiče izvora bakterija, muškarci su veći izvor bakterija od žena. Naime, muškarci su po prirodi neuredniji od žena, stoga ovaj rezultat ne iznenađuje previše.

Znanstvenici se nadaju da će ovo istraživanje potaknuti zaposlenike da održavaju higijenu u svome uredu jer ipak na tom mjestu provode dosta vremena.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti