Nastanak dijabetesa spriječite vodom

Nastanak dijabetesa spriječite vodom

Nastanak dijabetesa spriječite vodom
  • Objavljeno: Utorak, 05.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zamijenite slatka i gazirana pića s vodom kako biste spriječili nastanak metaboličkog sindroma.

Metabolički sindrom je skup metaboličkih poremećaja kao što je visoka razina kolesterola, povišeni krvni tlak ili nakupljanje masnog tkiva na području trbuha.

Metabolički poremećaji povećavaju rizik od nastanka dijabetesa i srčanih bolesti, a američki stručni tim sa Sveučilišta Harvard ističe kako se konzumacijom potrebne količine vode nastanak svih metaboličkih poremećaja može značajno smanjiti.

Saznajte kada su simptomi dijabetesa zabrinjavajući!

Rezultati istraživanja su nastali promatranjem gotovo 83.000 žena u razdoblju od 12 godina. Tijekom trajanja istraživanja, čak 2.700 žena je razvilo dijabetes.

Voditelj istraživanja, koje je objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, dr. Frank Hu je izjavio kako "zaslađena pića predstavljaju veliki rizik za nastanak dijabetesa."

Znanstvenici su ustanovili da konzumiranje vode neće smanjiti rizik od nastanka dijabetesa ako se uz nju konzumiraju i zaslađena pića. Zaslađena pića treba u što većoj mjeri zamijeniti vodom jer se pokazalo da svakodnevna konzumacija zaslađenih pića povećava rizik od nastanka dijabetesa za 10%.

Znanstvenici ističu kako se nekima ovaj postotak može činiti beznačajan. Međutim, uzmete li u obzir način prehrane, koji najčešće nije pravilan, kao i razinu tjelesne aktivnosti, koja uglavnom nije dovoljna, 10% veći rizik od nastanka dijabetesa može igrati ključnu ulogu.

Pripremite kolač s jabukama s glazurom za dijabetičare!

Dr. Hu je dodao kako "šećer treba unositi u ograničenim količinama, a odlično bi bilo kada biste pili nezaslađenu kavu ili čaj."

Ukoliko umjesto čaše soka popijete šalicu nezaslađene kave ili čaja, rizik od nastanka dijabetesa će se smanjiti za 12 do 17%.

Nije nužno u potpunosti izbjegavati šećer, ali je potrebno unos svesti na minimum. Voda je definitivno najzdravije piće koje tijelo u potpunosti hidratizira. Ukoliko vam je okus vode preobičan, dodajte krišku limuna ili limete u nju jer ćete na taj način dobiti zdrav, prirodan i nezaslađeni napitak.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti