Cimet za bolju kontrolu dijabetesa?

Cimet za bolju kontrolu dijabetesa?

Cimet za bolju kontrolu dijabetesa?
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su dokazali da osobe, koje pate od dijabetesa tipa 2, nakon konzumiranja cimeta imaju nižu razinu glukoze natašte.

U istraživanju su sudjelovale 543 osobe, koje pate od dijabetesa tipa 2. Podijelili su ih u 2 grupe, a jedna grupa je u razdoblju od 18 tjedana konzumirali 120 do 6 grama cimete dnevno.

Rezultati istraživanja su pokazali da sudionici, koji su konzumirali cimet, imaju nižu razinu glukoze natašte, smanjenu razinu ukupnog kolesterola i lošeg (LDL) kolesterola, a povećanu razinu dobrog (HDL) kolesterola.

"Kada smo promatrali rezultate istraživanja, otkrili smo da osobe, koje pate od dijabetesa tipa 2, mogu značajno poboljšati kvalitetu života konzumacijom cimeta", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Olivia Phung.

Cinamaldehid je sastojak u cimetu za kojeg su prethodna preliminarna istraživanja pokazala da može regulirati razinu šećera u krvi.

Osobe, koje su konzumirale cimet, obično u kombinaciji s lijekovima za dijabetes, su smanjile razinu glukoze natašte za gotovo 25 mg/dl.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu The Annals of Family Medicine, ističu još uvijek ne znaju koja doza cimeta bi bila korisna za dijabetičare i da su rezultati ovog istraživanja preliminarni te je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti