Najčešće greške: 8 stvari koje pogrešno radite prilikom pranja rublja

Najčešće greške: 8 stvari koje pogrešno radite prilikom pranja rublja

Najčešće greške: 8 stvari koje pogrešno radite prilikom pranja rublja
  • Objavljeno: Subota, 05.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Pranje rublja je jedan od najmrskijih kućanskih poslova. Većina nas ga iz tog razloga odgađa, pa nam se nakupi puna košara i taj se zadatak pretvori u pravi pothvat. U tom se kaosu često dogodi da zabunom pomiješamo boje, vrste tkanina i napravimo nepotrebnu štetu. U nastavku donosimo uobičajene pogreške u pranju rublja koje čini većina ljudi.

Pretrpavate perilicu

Što manje - to bolje. Ako je bubanj preopterećen, deterdžentu je teže prodrijeti u svaki odjevni predmet i potpuno ukloniti mrlje. Manjim punjenjem ćete smanjiti potrebu za ponovnim pranjem (ako se sve mrlje ne operu) te će se i vrijeme sušenja smanjiti.

Kako bi se odjeća adekvatno oprala, potreban joj je prostor u perilici. Inače će se rublje sabiti, neće se dovoljno dobro namočiti, a kamoli okretati kako bi trebalo.

Koristite previše deterdženta

Ako mislite da više deterdženta znači čišće rublje, u krivu ste. Većina ga ljudi koristi više nego što bi trebali, s obzirom da je za standardno punjenje potrebna samo jedna do dvije žlice. Korištenje previše deterdženta ili mirisnih kuglica uzrokuje nakupine unutar vlakana odjeće koje zadržavaju prljavštinu i bakterije. Često je dovoljno koristiti i manje nego što je proizvođač naveo na pakiranju.

Rublje perete na previsokoj temperaturi

Uz to što drastično povećava količinu energije potrošene tijekom pranja, vruća voda i nepotrebno oštećuje određene vrste tkanina. Kombinacija odgovarajućeg deterdženta i odabir prave temperature vode će poboljšati dugoročnu kvalitetu vaše odjeće, pomoći planetu i uštedjeti vaš novac.

Općenito, hladna voda ima najbolji učinak na odjevne predmete koji se mogu skupiti te sprječava ispiranje tamnih boja. Što se tiče tople vode, ona je najbolja za umjereno zaprljanu odjeću, umjetne tkanine poput poliestera te ručnike, teški pamuk, posteljinu ili predmete koji su jako prljavi.

Odjeću prije pranja ne pripremite na pravi način

Ovo je definitivno manje poznata pogreška koje većina nije svjesna, što ne umanjuje njezinu važnost. Prije pranja treba zakopčati sve patentne zatvarače, velike gumbe, a sve porubljeno operite naopako. To će spriječiti zapinjanje kada patentni zatvarači ili šavovi zapnu za druge odjevne predmete.

Čarape perete naopako

U brzini u kojoj skidamo čarape, bacamo ih u košaru i ubacujemo je s ostatkom prljavog rublja, često se dogodi da neka od njih ostane okrenuta naopako. Kada se čarape peru na krivoj strani, prljavština se ne može isprati. Ova mala promjena će najviše biti od pomoći onima koji se bave sportom, jer mogu imati više prljavštine ili mrlja od trave na tabanima.

Ne razvrstavate odjeću

Znamo da razvrstavanje bijelog i obojenog rublja osigurava da se međusobno ne pobojaju, ali jeste li znali da biste svoje rublje također trebali odvajati prema njihovoj težini? Teški predmeti poput traperica mogu preoštro trljati osjetljive tkanine poput čipke, uzrokujući prekomjerno trošenje ili čak oštećenje tijekom nekog vremena.

Ostavljate mokro rublje u perilici

Događa se i najboljima od nas. Ali može uzrokovati rast plijesni - prema Arkinu, izdajnički znak je miris pljesniva. "Iako ponekad ne možete namirisati plijesan ako ste upotrijebili deterdžent s visokim razinama mirisa, važno je staviti odjeću u sušilicu ili rublje čim završi ciklus pranja", kaže ona.

Uvijek se držite istih postavki

Iako mnogi od nas imaju svoje standardne postavke stroja koje koriste, vrijeme je da naučite što svaki od njih radi. "Trajna preša dobro funkcionira za standardno punjenje kućnog rublja", kaže Hanks. "Brzo pranje izvrsno je za malu količinu malo zaprljanog rublja koje želite oprati u pola redovnog vremena." Što se tiče teških ciklusa pranja, to je najbolje za ručnike ili teške predmete poput traperica koji "zahtijevaju više mućkanja i brži ciklus centrifuge od standardnih tkanina".

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije