Crno vino pobjeđuje depresiju

Crno vino pobjeđuje depresiju

Crno vino pobjeđuje depresiju
  • Objavljeno: Petak, 06.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Isto kao što smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, crno vino može smanjiti rizik od nastanka depresije, otkrivaju znanstvenici iz Španjolske.

I dok pretjerano konzumiranje vina ili nekog drugog alkoholnog pića može biti prvi znak mentalnih oboljenja, umjereno konzumiranje i uživanje u alkoholu donosi brojne prednosti za zdravlje.

"Jedno piće dnevno sigurno neće naškoditi nikome," izjavio je voditelj istraživanja Dr. Miguel Martinez-Gonzalez.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu BMC Medicine, je sudjelovalo 5500 osoba dobi od 55 do 88 godina koje su malo ili umjereno konzumirale alkohol. Znanstvenici su njihovo zdravlje proučavali u razdoblju od 7 godina.

Vino je bilo najpopularnije piće među sudionicima, a oni koji su pili čašu do dvije crnog vina dnevno su imali manji rizik od nastanka depresije.

Znanstvenike je iznenadilo to da nezdrave životne navike, kao što su pušenje i nepravilna prehrana, nisu niti malo smanjile djelotvornost crnog vina.

Prethodna istraživanja su pokazala da crno vino ima odlična antioksidacijska svojstva i da značajno smanjuje rizik od nastanka bolesti srca, krvožilnog sustava, srčanog i moždanog udara.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti