Kako crveno meso djeluje na zdravlje dojki?

Kako crveno meso djeluje na zdravlje dojki?

Kako crveno meso djeluje na zdravlje dojki?
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prekomjerna konzumacija crvenog mesa, naročito u mlađoj dobi, može povećati rizik od nastanka raka dojke. S druge strane, žene, koje umjesto crvenog mesa jedu perad i ribu, mogu smanjiti rizik od nastanka raka dojke.

Ova prehrana smanjuje rizik od nastanka raka dojke za skoro 70%!

Istraživanje američkih znanstvenika je trajalo 20 godina. Oni su pratili prehrambene navike kod više od 88000 žena u dobi između 26 i 45 godina. Također su redovito procjenjivali rizik od nastanka raka dojke kod svake žene.

Znanstvenici su otkrili da svakodnevno konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od nastanka raka dojke za 13%. Ustanovili su da povećanje unosa peradi, grahorica, orašastih plodova i ribe rizik od nastanka raka dojke može smanjiti za 14 do 17%.

Prethodna istraživanja su pokazala da se tijekom termičke obrade crvenog mesa oslobađaju kancerogeni spojevi, naročito kod pripreme mesa na roštilju. Također, crveno meso koje konzumirate je najčešće puno hormona i prezervativa, što može biti dodatno objašnjenje porasta stope raka dojke u cijelom svijetu.

Ako primijetite ove promjene na dojkama, odmah otiđite liječniku!

Smanjenje unosa crvenog mesa može pomoći u smanjenju izlaganja tijela štetnim spojevima, što je jako važno u mlađoj dobi dok se tijela još razvijaju.

Znanstvenici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika, prenosi Prevention.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti