Izbjegavajte mesne prerađevine

Izbjegavajte mesne prerađevine

Izbjegavajte mesne prerađevine
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Određeni spojevi koji se koriste kod prerade mesa mogu povećati rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura, tvrde američki znanstvenici.

Američki znanstvenici analizirali su podatke od oko 300.000 muškaraca i žena (u dobi od 50 do 71 godine) koji su sudjelovali u velikom istraživanju o prehrani i zdravlju. Na početku istraživanja koje je počelo još 1995/96. godine, sudionici su dali informacije o načinu života i prehrambenim navikama. Tijekom osam godina praćenja, kod 854 sudionika je dijagnosticiran rak mjehura.

Ljudi čija je prehrana imala najviše razine prehrambenih nitrita (iz svih izvora, a ne samo iz mesa) i onih čija je prehrana imala najviše količine nitrata i nitrita iz mesnih prerađevina, imali su 28 do 29% veću vjerojatnost za razvoj raka mokraćnog mjehura od onih koji su konzumirali najmanje količine tih spojeva.

Rezultati mogu objasniti zašto su prethodne studije utvrdile povezanost između konzumacije mesnih prerađevina i povećanog rizika od raka mokraćnog mjehura, tvrde istraživači.

„Naši rezultati naglašavaju važnost proučavanja spojeva koji su srodni mesu,a sve to kako bi bolje razumjeli povezanost između mesa i rizika za rak", izjavila je autorica istraživanja Amanda J. Cross, iz Američkog nacionalnog instituta za rak.

Prethodna istraživanja povezala su potrošnju crvenog i prerađenog mesa s povećanim rizikom za nekoliko različitih vrsta karcinoma.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti