Crvi izlučuju antibiotik

Crvi izlučuju antibiotik

Crvi izlučuju antibiotik
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici u Walesu otkrili su da se nova vrsta antibiotika što ga izlučuju crvi može boriti protiv opasnih bakterija poput MRSA-e, E. colli i C. difficile.

Antibiotik, Seraticim, dobiva se iz sekreta crva muhe zlatice i učinkovit je protiv 12 različitih sojeva MRSA bakterije. Dr. Yolande Harley iz jedne britanske zaklade koja se bavi medicinskim istraživanjima, komentirao je: "Otkriće novog djelotvornog antibiotika je vrlo uzbudljivo. To bi moglo značiti i novi način liječenja za ljude s kroničnim ranama koji su zaraženi s MRSA-om ili drugim bakterijama."

Živi crvi dugo su se upotrebljavali za liječenje inficiranih rana, no dr. Harley rekao je da bi antibiotska krema smanjila potrebu da pacijenti dođu u doticaj s pravim živim crvima.

Voditelj istraživanja, profesor Norman Ratcliffe, sa Sveučilišta "Swansea", rekao je da je potrebno još rada kako bi se razvio lijek. Otkrio je: "Trenutno je potrebno otprilike 20 šalica crva kako bi se iscijedila samo jedna kap pročišćenog Seracitina."

"Zato će nam sljedeća zadaća biti odrediti sastav spomenute kemikalije pomoću sprektrometrije i magnetne rezonancije kako bismo je mogli proizvesti u većim količinama", dodao je.

Iza skraćenice MRSA stoji super bakterija punog naziva Meticilin Rezistentni Staphyloccocus Auerus, što znači da se radi o posebnom soju bakterije koji je otporan na penicilinske antibiotike. Podaci iz SAD-a govore da je trećina populacije prenositelj "običnog" stafilokoka , a procjenjuje se da je MRSA prisutna kod jedan posto populacije.

Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti