Žohari bi mogli pomoći u borbi protiv MRSA i E.coli

Žohari bi mogli pomoći u borbi protiv MRSA i E.coli

Žohari bi mogli pomoći u borbi protiv MRSA i E.coli
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žohari i skakavci sadrže moćne molekule antibiotika u mozgu koje bi se mogle koristiti za razvoj novih tretmana protiv MRSA i E. coli.

Znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham otkrivaju kako insekti, koje najčešće vežemo uz zaraze i nečistoću, zapravo mogu biti više od zdravstvenih koristi nego zdravstvenih rizika.

Identificirali su do devet različitih molekula u tkivima žohara i skakavaca koji su toksični za bakterije te se nadaju kako će to utrti put za nove tretmane za bakterijske infekcije.

Tkivo u mozgu i živčani sustav kukaca uspio je ubiti više od 90% i E.coli (Escherichia coli) i MRSA (zlatni stafilokok) bakterija, bez lošeg utjecaja na ljudske stanice.

Istraživač Simon Lee, je izjavio: „Nadamo se da će ove molekule eventualno pomoći u razvijanju tretmana za E. coli i MRSA infekcije koje su veoma otporne na sve tekuće lijekove."

„Također, ovi novi antibiotici bi potencijalno mogli dati alternativu za trenutačno dostupne lijekove koji su možda učinkoviti, ali isto tako imaju neželjene nuspojave."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti