Da li je pranje ruku dovoljno za zaustavljanje bakterija?

Da li je pranje ruku dovoljno za zaustavljanje bakterija?

Da li je pranje ruku dovoljno za zaustavljanje bakterija?
  • Objavljeno: Petak, 10.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako nakon pranja ne osušite dovoljno ruke, možete povećati širenje bakterija, a i trljanje ruku dok ih sušite pomoću električnih sušila za ruke može biti faktor koji doprinosi.

Ljudi često odustaju od sušenja ruku pa ih na kraju obrišu na odjeći umjesto toga, ali nismo ni svjesni kako je higijena ruku ključni dio kontrole nad infekcijom, a da je pritom sušenje ruku nakon pranja vrlo važan dio procesa.

Istraživači na Sveučilištu u Bradfordu, promatrali su različite metode sušenja ruku te njihov učinak na prijenos bakterija s ruku na druge površine. Različite metode uključuju papirnate ručnike, tradicionalna sušila ruku koja se oslanjaju na isparavanje te novi model sušila za ruke, koji brzo „skida" vodu s ruku pomoću brzog mlaza zraka.

Na našim tijelima se prirodno nalaze bakterije. Međutim, bakterije s drugih izvora, kao što je sirovo meso, mogu preživjeti i na rukama, a mogu se lako prenijeti na druge površine, čime se povećava rizik od kontaminacije. Kada operemo ruke broj bakterija na površini kože se smanjuje, ali one nisu nužno eliminirane. Ako su ruke još vlažne onda se bakterije lakše prenose na druge površine.

U ovom istraživanju, istraživači su dijagnosticirali učinke sušenja ruku mjerenjem broja bakterija na različitim dijelovima ruku prije i poslije različitih načina sušenja. Volonteri su oprali ruke i stavili ih na kontaktne ploče koje su potom inkubirane za mjerenje rasta bakterija. Volonteri su potom sušili ruke koristeći ili ručnike ili jedno od tri sušila, sa ili bez trljanja ruku jedne o drugu, a zatim je ponovno izmjerena razina bakterija.

Dr. Snelling i njezin tim je otkrio kako trljanje ruku dok se koristimo tradicionalnim sušenjem ruku može pomoći smanjenju broja bakterija. Osim toga, pronašli su da je relativno smanjenje broja bakterija bilo isto, bez obzira na korištenje sušila, kada ruke nismo trljali. Kada ruke trljamo tijekom sušenja, bakterije koje žive u koži možemo dovesti na površinu i prenijeti ih na druge površine, zajedno s površinskim bakterijama koje nisu bile uklonjene kod pranja ruku. Istraživači su otkrili kako je najučinkovitiji način uklanjanja bakterija, kada sušimo ruke naravno, korištenjem papirnatih ručnika. Među električnim sušilicama, model koji brzo skida vlagu s ruku je bio najbolji za smanjenje prijenosa bakterija na druge površine.

Dr. Snelling zaključuje: „Dobra higijena ruku treba uključivati temeljito sušenje ruku, a ne samo pranje. Metoda koja pruža najveću higijenu je sušenje ruku uz korištenje papirnatog ručnika ili pomoću sušila koje ne zahtijeva trljanje ruku."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti