Dan ružičaste vrpce i Mjesec borbe protiv raka dojke

Dan ružičaste vrpce i Mjesec borbe protiv raka dojke

Dan ružičaste vrpce i Mjesec borbe protiv raka dojke
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U Hrvatskoj se svake godine prve subote u listopadu održava Dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji posvećenoj podizanju svijesti o raku dojke te o važnosti njegova ranog otkrivanja i liječenja. Dan ružičaste vrpce, koji se ove godine održava 1. listopada, svojevrsni je uvod u Mjesec borbe protiv raka dojke (Breast Cancer Awareness Month) koji se na međunarodnoj razini obilježava tijekom listopada.

Rak dojke je zloćudni tumor od kojeg, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), godišnje oboli gotovo 1,4 milijuna osoba, a umre ih gotovo 460 tisuća. U Hrvatskoj, pak, godišnje od raka dojke oboli približno 2.500 osoba, dok je smrtnih slučajeva oko tisuću. Riječ je o najčešćem zloćudnom tumoru u žena, od kojeg razmjerno rijetko obolijevaju i muškarci.

Ako primijetite ove promjene na dojkama, odmah otiđite liječniku!

Liječenje raka dojke je složeno te ovisi o nizu čimbenika: stadiju zloćudnog tumora (je li on samo u dojci ili se proširio i na druga mjesta u tijelu), vrsti zloćudnog tumora dojke, određenim karakteristikama tumorskih stanica i je li zloćudni tumor nađen i u drugoj dojci. Utjecaj na prognozu i izbor liječenja mogu imati i dob, težina, menopauzalni status pacijentice (ima li još uvijek menstruaciju) i opće zdravstveno stanje. Liječenje može obuhvaćati operativni zahvat, zračenje, kemoterapiju i lijekove koji sprječavaju djelovanje hormona, te se često primjenjuje kombinacija svih navedenih načina liječenja.

Premda su poznati mnogi čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke - dob, prekomjerna tjelesna težina, genetske mutacije, rani početak menstruacije odnosno kasna menopauza, izloženost zračenju i dr. - još nisu utvrđeni njegovi točni uzroci te nije moguće spriječiti njegov nastanak. Stoga ga je nužno što ranije otkriti. Ako rak dojke bude dijagnosticiran na vrijeme, kada bolest nije uznapredovala, može biti izlječiv u gotovo 90 % slučajeva, uz petogodišnje preživljavanje od 97 %. Sekundarna prevencije raka dojke - usmjerena na njegovo što ranije otkrivanje - uključuje rutinski samopregled dojki, koji bi žene trebale obavljati jednom mjesečno, potom godišnji klinički pregled dojki, mamografiju - rendgenski pregled dojki - a u žena mlađih od 40 godina i ultrazvučni pregled dojki.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti