Otkrivena osobina zbog koje su Danci među najsretnijim ljudima na svijetu

Otkrivena osobina zbog koje su Danci među najsretnijim ljudima na svijetu

Otkrivena osobina zbog koje su Danci među najsretnijim ljudima na svijetu
  • Objavljeno: Utorak, 08.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Prema UN-ovoj publikaciji World Happiness Report iz 2021. godine, Hrvatska se po pitanju sreće stanovnika nalazi na 23. mjestu, od 149 zemalja svijeta koje su uključene u istraživanje. S druge strane, Danska se smatra jednom od najsretnijih zemalja na svijetu, zbog čega se mnogi pitaju koja je tajna sreće tamošnjih stanovnika. Iako ima više čimbenika koji utječu na sreću Danaca, postoji jedan specifični čimbenik od kojeg bi stanovnici ostalih zemalja mogli imati koristi. Helen Russell, globalna stručnjakinja za sreću i autorica djela The Year of Living Danishly i The Atlas of Happiness, otkriva da je taj čimbenik povjerenje.

Usamljenost i kako se nositi s njom? Terapeuti otkrivaju 8 stvari koje sami rade

Russell je odrastala u Ujedinjenom Kraljevstvu prije nego je preselila u Dansku. Ističe da je jedna od glavnih razlika, koje je uočila među stanovnicama te dvije države, činjenica da je povjerenje u Danskoj na visokom mjestu i da se djecu uči kako trebaju imati povjerenja u druge. Koncept povjerenja koji Danci usađuju svojoj djeci im omogućuje da odrastu sretno i slobodno, dok osobama iz drugih država može djelovati zbunjujuće jer su u većini slučajeva odgajani na način da trebaju biti oprezni po pitanju povjerenja. Danska perspektiva je sasvim drugačija od fraze koja govori da život nije fer, a koja je popularna u mnogim dijelovima svijeta. Samim time, rad na povjerenju može povećati stupanj sreće pojedinca.

Povjerenje smanjuje stres

Russell objašnjava da ljudi u Danskoj izgledaju opuštenije i zdravije, hodaju sporije po cesti, odvajaju vrijeme kako bi zajedno jeli, razgovarali ili jednostavno predahnuli te da im je povezivanje s drugim ljudima jedan od životnih prioriteta. Sve to, Danci duguju visokom stupnju povjerenja.

''Povjerenje dovodi do toga da se osjećate sigurnije i smanjuje nepotreban stres'', govori Russell te dodaje da svatko može početi raditi na povjerenju i time mijenjati svoj život. Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova Danske, povjerenje je kamen temeljac danske kulture i ne odnosi se samo na povjerenje u sugrađane, već i na povjerenje u vlast. ''Danska je najmanje korumpirana zemlja u EU, čak i političari koji su u većini zemalja ozloglašeni, u Danskoj uživaju relativno dobar ugled. U Danskoj ih se smatra normalnim, pristupačnim i razumnim ljudima koji daju sve od sebe da vode državu'', objašnjava Russell.

Kako ukloniti negativne misli i svakodnevne strahove?

Danci, primjerice, imaju toliko povjerenja u druge da se ne boje kako će ih netko opljačkati. Tijekom 2019. godine je proveden eksperiment za potrebe kojeg je sudionicima nehotice ispao novčanik na cesti. U nekim slučajevima u novčaniku se nalazio novac, dok je u drugim slučajevima novčanik bio prazan. Istraživanje je pokazalo da su osobe u Danskoj u 80% slučajeva vratile novčanik osobi kojoj je ispao, dok je u ostalim zemljama udio vraćenih novčanika iznosio tek 10%. Vješalice s odjećom koje se nalaze na ulici izvan trgovina samo su neki od primjera koji dokazuju koliko Danci imaju povjerenja u svoje sugrađane, jer vjeruju da nitko neće ukrasti izloženu odjeću.

S obzirom na to da je povjerenje glavna tajna danske sreće, mnogi bi mogli imati koristi ako počnu graditi povjerenje prema drugima. Ipak, važno je imati na umu okolnosti u kojima živite i biti svjestan situacija u kojima vam povjerenje može učiniti štetu. Primjerice, ako živite u nesigurnom dijelu grada, ne trebate ostavljati svoje stvari bez nadzora ili mahati svojim novčanikom u javnosti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti