Deblja li bijeli kruh?

Deblja li bijeli kruh?

Deblja li bijeli kruh?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako pazite na svoju tjelesnu težinu i želite izgubiti suvišne kilograme, onda biste možda trebali prestati ili u što manjoj mjeri konzumirati bijeli kruh.

Prema novom istraživanju znanstvenika iz Španjolske, osobe, koje redovito konzumiraju bijeli kruh, imaju veći rizik od nastanka pretilosti, u odnosu na osobe, koje konzumiraju kruh od cjelovitih žitarica.

U istraživanju je sudjelovalo 9200 osoba. Znanstvenici su pratili njihovo zdravlje, prehrambene navike i tjelesnu težinu u razdoblju od 5 godina.

Rezultati promatranja su pokazali da sudionici, koji svakodnevno konzumiraju bijeli kruh, imaju za 40% veći rizik od nastanka pretilosti, u odnosu na osobe koje bijeli kruh konzumiraju rijetko ili najviše jednom tjedno.

Znanstvenici nisu pronašli nikakvu povezanost između konzumacije tamnog kruha, odnosno kruha od cjelovitih žitarica i nastanka pretilosti. Između bijelog i tamnog kruha postoji značajna razlika u količini vlakana, broju kalorija i vrsti ugljikohidrata.

Tek 2 porcije bijelog kruha dnevno su povezane s povećanim rizikom od nastanka pretilosti, prenosi WebMD.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti