Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Deblja li bijeli kruh?

Deblja li bijeli kruh?

Deblja li bijeli kruh?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.06.2014.
  • Broj pregleda: 562
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako pazite na svoju tjelesnu težinu i želite izgubiti suvišne kilograme, onda biste možda trebali prestati ili u što manjoj mjeri konzumirati bijeli kruh.

Prema novom istraživanju znanstvenika iz Španjolske, osobe, koje redovito konzumiraju bijeli kruh, imaju veći rizik od nastanka pretilosti, u odnosu na osobe, koje konzumiraju kruh od cjelovitih žitarica.

U istraživanju je sudjelovalo 9200 osoba. Znanstvenici su pratili njihovo zdravlje, prehrambene navike i tjelesnu težinu u razdoblju od 5 godina.

Rezultati promatranja su pokazali da sudionici, koji svakodnevno konzumiraju bijeli kruh, imaju za 40% veći rizik od nastanka pretilosti, u odnosu na osobe koje bijeli kruh konzumiraju rijetko ili najviše jednom tjedno.

Znanstvenici nisu pronašli nikakvu povezanost između konzumacije tamnog kruha, odnosno kruha od cjelovitih žitarica i nastanka pretilosti. Između bijelog i tamnog kruha postoji značajna razlika u količini vlakana, broju kalorija i vrsti ugljikohidrata.

Tek 2 porcije bijelog kruha dnevno su povezane s povećanim rizikom od nastanka pretilosti, prenosi WebMD.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti