Deblja li bijeli kruh?
Ako pazite na svoju tjelesnu težinu i želite izgubiti suvišne kilograme, onda biste možda trebali prestati ili u što manjoj mjeri konzumirati bijeli kruh.
Prema novom istraživanju znanstvenika iz Španjolske, osobe, koje redovito konzumiraju bijeli kruh, imaju veći rizik od nastanka pretilosti, u odnosu na osobe, koje konzumiraju kruh od cjelovitih žitarica.
U istraživanju je sudjelovalo 9200 osoba. Znanstvenici su pratili njihovo zdravlje, prehrambene navike i tjelesnu težinu u razdoblju od 5 godina.
Rezultati promatranja su pokazali da sudionici, koji svakodnevno konzumiraju bijeli kruh, imaju za 40% veći rizik od nastanka pretilosti, u odnosu na osobe koje bijeli kruh konzumiraju rijetko ili najviše jednom tjedno.
Znanstvenici nisu pronašli nikakvu povezanost između konzumacije tamnog kruha, odnosno kruha od cjelovitih žitarica i nastanka pretilosti. Između bijelog i tamnog kruha postoji značajna razlika u količini vlakana, broju kalorija i vrsti ugljikohidrata.
Tek 2 porcije bijelog kruha dnevno su povezane s povećanim rizikom od nastanka pretilosti, prenosi WebMD.
Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345