Depresija i umjetna oplodnja

Depresija i umjetna oplodnja

Depresija i umjetna oplodnja
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nizozemski istraživači tvrde da je njihovo ispitivanje, koje je objavljeno u časopisu „Human Reproduction“, prvo koje proučava vezu između depresije i liječenja neplodnosti.

Dr. Bea Lintsen sa sveučilišta „Radboud“ u danskom gradu Nijmegenu, ispitala je pomoću upitnika 783 žene kako bi procijenila razinu psihičke rastrojenosti prije i tijekom postupka liječenja neplodnosti.

Za 421 ženu, razina depresije nije imala utjecaja na šanse za trudnoću ili na prekid postupka.
„Usprkos sudjelovanju dovoljno velikog broja žena u ovom ispitivanju, broj vjerojatno nije bio dovoljno velik da bude značajan za predviđanje trudnoće,“ napisala je dr. Lintsen.

„Pokazali smo da psihološki faktori nisu bili povezani sa prekidom postupka. U svakodnevnoj praksi, najvažniji razlozi za prekid postupka su medicinski: nedostatna hiperstimulacija ovarija ili, nasuprot tome, loš odgovor ovarija,“ dodala je.

„Ipak, to se nije odrazilo na različitost bioloških karakteristika među ženama koje su prekinule postupak i onih koje nisu prekinule postupak. Jedini čimbenik koji je mogao predvidjeti prekid postupka bio je duže razdoblje smanjene plodnosti,“ napisala je.

Na karaju je dr. Linsten zaključila: „Iznenađujuće, samo je starost žene imala utjecaja na to da li će žena zatrudniti ili ne. Svi drugi proučavani biološki faktori (prethodne trudnoće, uzrok i trajanje smanjene plodnosti) nisu imali utjecaja na postotak žena koje su bile podvrgnutih postupku, a koje će naposljetku ostati trudne.“

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti