Fibromialgija: simptomi bolesti koju je teško prepoznati, a od koje boluje i Lady Gaga

Fibromialgija: simptomi bolesti koju je teško prepoznati, a od koje boluje i Lady Gaga

Fibromialgija: simptomi bolesti koju je teško prepoznati, a od koje boluje i Lady Gaga
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: ©buzzfuss/123RF.COM

Popularna pjevačica i glumica Lady Gaga već nekoliko godina radi na podizanju svijesti o fibromialgiji, bolesti o kojoj se malo priča, a o kojoj je javno progovorila 2017. godine. Tada je zbog jakih bolova otkazala europsku turneju te provela sedam tjedana na liječenju. Kako bi podigla svijest o ovoj bolesti snimila je i Netflixov dokumentarac Gaga: Five Foot Two.

"Vrlo često pacijenti s fibromijalgijom idu od liječnika do liječnika tražeći odgovor. Tražiti će lupus ili reumatoidni artritis, a kad ne pronađu ni jedno ni drugo, tu će stati", kaže dr. Elizabeth Volkmann, docentica medicine na odjelu reumatologije na UCLA, piše Eatthis.

Sindromi fibromialgije su skupina poremećaja koji se odlikuju pojavom boli i ukočenosti u mekim tkivima, uključujući mišiće, tetive i ligamente, navodi Medicinski priručnik. Bol i ukočenost mogu se javiti u cijelom tijelu ili mogu biti ograničeni na određenom području, kao što je to kod sindroma miofascijalne boli. Fibromialgija u cijelom tijelu je češća u žena nego u muškaraca. U muškaraca se češće javlja miofascijalna bol ili fibromialgija određenog područja, npr. u ramenom zglobu, kao posljedica profesionalnog ili rekreacijskog mišićnog naprezanja. Nije po život opasan poremećaj, ali dugotrajni simptomi mogu biti vrlo neugodni.

Fibromialgija simptomi

Evo kojih pet znakova može ukazivati na fibromijalgiju:

Umor

Umor je čest simptom mnogih medicinskih stanja koja se po težini kreću od blagih do ozbiljnih, a čest je znak fibromijalgije. Jedan je od razloga zašto je Lady Gaga 2017. godine bila prisiljena odgoditi europsku turneju. „Fibromijalgija je dijagnoza zdravstvenog stanja postignutog procesom eliminacije, što znači da se dijagnosticira tek nakon što se podvrgnete temeljitom fizičkom pregledu, povijesti bolesti i testovima kako biste isključili druga potencijalna stanja", tvrde stručnjaci Yale Medicine.

Tijekom fizičkog pregleda vaš liječnik može potražiti određena područja osjetljiva na pritisak koji zajedno s drugim uobičajenim simptomima, poput umora, nekvalitetetnog sna i moždane magle, mogu uputiti liječnika u smjeru dijagnoze fibromijalgije.

Bol

Stalna, kronična bol ključni je simptom fibromijalgije. "Svatko može u maloj mjeri osjetiti bol koja je kao ubod igle, ali osoba s fibromijalgijom je može osjetiti pojačano", kaže Volkmann te navodi bol u 18 specifičnih bolnih točaka. bolna područja povezana s fibromijalgijom su mala, lokalizirana područja tijela koja će vam uzrokovati veliku nelagodu kada se dodirnu, a mogu obuhvaćati: leđa, ramena, prsa, glavu, koljena i bokove. Njihov broj i položaj lako može varirati, navodi Steady Health.

Simptomi slični gripi

Oboljeli od fibromijalgije često opisuju simptome glavobolje, ukočenosti i zimice. "Uzrok fibromijalgije nije poznat", kaže stručnjak za liječenje boli Robert Bolash, dr. med. "Genetika, trauma ili infekcija mogu igrati ulogu kod fibromialgije, a oboljeli od fibromijalgije kažu da se osjećaju kao da stalno imaju gripu."

Anksioznost i depresija

Anksioznost i depresija snažno su povezani s fibromijalgijom, kažu stručnjaci. "Fibromijalgija može stvoriti začarani krug simptoma poput anksioznosti, depresije i poremećaja sna", kaže reumatologinja Carmen Gota. „Stanje stresa izaziva osjetljivost, bol, umor i kognitivne poteškoće koje dodatno povećavaju stres i anksioznost."

Problemi sa spavanjem i pamćenjem

Kronični problemi sa spavanjem i pamćenjem mogli bi biti znak fibromijalgije, kažu liječnici. "Osobe s fibromijalgijom osjećaju bol u mišićima i osjetljivost na dodir u cijelom tijelu uključujući simptome ekstremnog umora, poremećaje raspoloženja (poput anksioznosti i depresije), glavobolje i probleme sa spavanjem i pamćenjem", kažu liječnici Hope Ricciotti i Hye-Chun Hur te objašnjavaju da se pojavljuje unutar obitelji, a što može ukazivati da se radi o genetski nasljednoj bolesti.

Fibromialgija liječenje

Dijagnoza fibromialgije temelji se na mjestu i uzorku boli. Liječnik određuje uzrokuje li pritisak bol u osjetljivoj točki ili se bol prenosi u druga područja.

Liječnički tretman bez primjene lijekova je obično najučinkovitiji, a u nekim blagim slučajevima smanjenje stresa može umanjiti simptome. Obično su od pomoći vježbe rastezanja i snage, poboljšavanje spavanja, nježna masaža i utopljavanje. Aspirin ili drugi nestereoidni protuupalni lijekovi općenito nisu od velike koristi. Ponekad se može dati lokalni anestetik, sam ili s kortikosteroidom izravno u osjetljivo područje, a liječnik može propisati i niske doze antidepresiva pred spavanje čime se poboljšava san i ublažuju simptomi, navodi Medicinski priručnik.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije