Može li bol u leđima biti znak depresije?

Može li bol u leđima biti znak depresije?

Može li bol u leđima biti znak depresije?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Depresija je najčešći oblik psihičkih poremećaja, a možemo ju nazvati i poremećajem raspoloženja. Najčešće ju karakteriziraju nedostatak energije, bezvoljnost, tromost, potištenost i manjak samopouzdanja.

Osim psihičkih simptoma, depresija se može manifestirati i kroz fizičke tegobe!

Otkrijte što ne smijete raditi ako osjećate bol u leđima!

Problemi sa spavanjem

Depresija može utjecati na tijelo, kao i na naš um. Problemi sa spavanjem, poput nesanice ili nemirnog sna, uobičajeni su kod depresivnih ljudi. To na kraju može rezultirati kroničnim umorom, tromošću i debljanjem.

Bol u prsima

Bol u prsima može ukazivati na srčane, plućne ili želučane probleme. Ponekad bol u prsima može biti i simptom depresije. Posjetite liječnika kako biste isključili srčane ili druge fizičke probleme, a potom dogovorite termin kod psihijatra ili psihologa koji će vas voditi kroz daljnje liječenje ako stanovi da bolujete od depresije.

Bol u mišićima i zglobovima

Konstantna bol može uzrokovati depresiju, ali i depresija može uzrokovati bol. Depresivne osobe često osjećaju fizičku bol.

Umor i iscrpljenost

Ako osjećate konstantan umor i iscrpljenost, unatoč tome što ste dobro spavali i često odmarate, moguće je da bolujete od depresije. Depresija i umor mogu činiti začarani krug iz kojeg je ponekad teško izaći, stoga bi bilo dobro posjetiti liječnika.

Otkrijte kako pobijediti proljetni umor!

Problemi s probavom

Naš mozak i probavni sustav su snažno povezani, stoga ne čudi da osjećamo mučninu ili bol u trbuhu kada smo nervozni ili zabrinuti.

Depresija može uzrokovati probleme s probavom uzrokujući mučninu, probavne smetnje, proljev ili zatvor.

Bol u leđima

Ako stalno osjećate bol u leđima, posebno u donjem dijelu, to može ukazivati na depresiju. Istraživanja pokazuju da depresivne osobe imaju 4 puta veću šansu osjećati bolove u donjem dijelu leđa ili u vratu!

Glavobolja

Istraživanja pokazuju da depresivne osobe imaju 3 puta veću šansu oboljeti od migrene, dok osobe koje imaju migrene imaju 5 puta veću šansu oboljeti od depresije.

Pripremite napitak koji će vas odmah osloboditi glavobolje!

Promjena apetita ili tjelesne težine

Često se događa da depresivne osobe imaju problema s apetitom. Neki imaju neprestanu potrebu za hranom, dok drugi ne mogu uopće jesti. To može dovesti do rapidnog debljanja ili gubitka kilograma. Depresija je često povezana s poremećajima prehrane poput bulimije i anoreksije.

Uzbuđenost i nemir

Uzbuđenost i nemir mogu uzrokovati probleme sa spavanje, razdražljivost, ali i depresiju. Ako su depresivni, muškarci mogu postati i agresivni, što kod žena nije tako čest slučaj.

Isprobajte 6 savjeta za brzo uklanjanje stresa!

Seksualni problemi

Ako ste depresivni, možete izgubiti interes za seks. Neki antidepresivi također mogu smanjiti seksualni nagon i utjecati na samu izvedbu.

Tjelovježba kao lijek protiv depresije!

Istraživanja pokazuju da tjelovježba neće izliječiti depresiju ali će svakako ublažiti simptome. Naime, tjelovježbom se oslobađa hormon sreće koji popravlja raspoloženje i smanjuje osjetljivost na bol.

Možda vam neće biti jednostavno natjerati se na vježbanje, s obzirom na manjak energije, ali započnite s laganom šetnjom. Primijetit ćete kako se u trenutku vaše raspoloženje popravlja. Osim toga, bilo koja vrsta tjelovježbe pozitivno će utjecati i na spavanje!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije