Dijabetes tipa 1 povećava rizik od nastanka nekih vrsta raka!

Dijabetes tipa 1 povećava rizik od nastanka nekih vrsta raka!

Dijabetes tipa 1 povećava rizik od nastanka nekih vrsta raka!
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Škotske su proveli istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Diabetologia, i ustanovili da dijabetes tipa 1 može povećati rizik od nastanka raka želuca, gušterače, jetre, bubrega i endometrija.

No, znanstvenici su također ustanovili da žene koje boluju od dijabetesa tipa 1 imaju manji rizik od nastanka raka dojke, dok muškarci imaju manji rizik od nastanka raka prostate. Znanstvenici su na području pet zemalja analizirali zdravlje osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1 i došli su do sljedećih rezultata:

  • osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1 imaju veći rizik od nastanka raka jetre (50% veći rizik kod muškaraca i 55% veći rizik kod žena), raka gušterače (53% kod muškaraca, 25% kod žena) i raka bubrega (30% kod muškaraca i 47% kod žena), a žene imaju za 42% veći rizik od nastanka raka endometrija.
  • žene koje boluju od dijabetesa tipa 1 imaju za 10% manji rizik od nastanka raka dojke, a muškarci za 44% manji rizik od nastanka raka prostate.

Dijabetes tipa 1 se javlja kod oko 5% svih slučajeva dijabetesa. Do njega dolazi kada gušterača nije u stanju proizvoditi hormon inzulin. Tada dolazi do povećanja razine glukoze ili hiperglikemije.

Saznajte koje su najčešće vrste raka!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti