Dijabetični štakori izliječeni vlastitim matičnim stanicama

Dijabetični štakori izliječeni vlastitim matičnim stanicama

Dijabetični štakori izliječeni vlastitim matičnim stanicama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Lijek za dijabetes možda nas cijelo vrijeme iščekuje u kutu mozga. Neuralne matične stanice, izvađene iz štakora preko nosa, pretvorene su u stanice gušterače koje mogu proizvesti inzulin za liječenje šećerne bolesti.

Beta stanice u gušterači proizvode inzulin, koji onda regulira razinu glukoze. Osobe s dijabetesom ili imaju tip 1, u kojem su beta stanice uništene od strane imunološkog sustava, ili dijabetes tipa 2, u kojem beta stanice ne mogu proizvesti dovoljno inzulina.

Kako bi zamjenili izgubljene ili neispravne beta stanica, Tomoko Kuwabara i kolege iz National Institute of Advanced Industrial Science and Technology u Tsukubi u Japanu, počeli su istraživati neuralne matične stanice u mozgu.

Prvo su izvadili komadić tkiva iz dijela mozga koji se bavi mirisom, ili iz hipokampusa, dijela mozga koji je odgovoran za pamćenje. Oba područja su dostupna kroz nos, kako kod štakora tako i kod ljudi.

Tim istraživača je zatim izvadio neuralne matične stanice iz tkiva te ih izložio s Wnt3a (ljudski protein koji je odgovoran za pokretanje proizvodnje inzulina) i antitijelu koje blokira prirodni inhibitor proizvodnje inzulina.

Nakon što su množili matične stanice kroz dva tjedna, stavili su ih na tanke listove od kolagena koji su djelovali kao zamjenjive podloge. To je omogućilo znanstvenicima da polože listove kolagena na štakorovu gušteraču, a da u isto vrijeme ne oštete organ.

Unutar tjedan dana, koncentracije inzulina u krvi i tip 1 i tip 2 štakora koji su primili tretman, podudarali su se koncentraciji inzulina kod štakora koji nemaju dijabetes. Povišene koncentracije glukoze u krvi također su se vratile u normalu.

Stanice su se uspješno borile s dijabetesom kroz 19 tjedana, sve dok istraživači nisu zaustavili liječenje uklanjanjem listova sa stanicama, nakon čega se štakorima dijabetes ponovno vratio.

A najvažnije od svega je da stanicama nije bilo potrebno genetski manipulirati izvan tijela.

Puno drugih laboratorija diljem svijeta pokušalo je promijeniti matične stanice iz drugih dijelova tijela u beta stanice, uključujući iz crijeva, jetre i krvi. No, sve one su zahtijevale promjene ili genetske manipulacije koje bi mogle predstavljati zdravstvene probleme kada se prenose na ljude.

Budući da stanice u istraživanju dolaze od iste životinje u kojoj su transplantirane, znanstvenici su također zaobišli prepreke kakve imaju ljudi koji primaju donorske stanice gušterače, a to su često odbacivanje ili potreba za imunosupresivnim lijekovima.

Istraživači vjeruju da će biti sigurno pristupiti neuralnim matičnim stanicama kod ljudi.

"Ne bi trebalo biti problema izdvojiti odrasle neuralne matične stanice iz mozga preko nosa, kirurškim putem s endoskopom," New Scientist prenosi izjavu istraživača, dodajući kako su i druge skupine znanstvenika već uspjele izvesti takve zahvate, dokazujući da su i praktični.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti