Nedostatak sna tijekom adolescencije loš za moždane sinapse

Nedostatak sna tijekom adolescencije loš za moždane sinapse

Nedostatak sna tijekom adolescencije loš za moždane sinapse
  • Objavljeno: Utorak, 11.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neuroznanstvenici tvrde kako nedostatak sna tijekom adolescencije može poremetiti razvoj moždanih sinapsi.

Istraživači su otkrili kako kratkoročna ograničenja spavanja kod adolescentnih miševa sprječavaju uravnotežen rast moždanih sinapsi koje povezuju živčane stanice radi komunikacije.

"Ako ste imali premalo sna tijekom adolescencije, posebno na kroničnoj razini, postoji velika mogućnost da ćete imati trajne posljedice u području moždanih sinapsi," Top News prenosi izjavu istraživačice Chiare Cirelli sa Sveučilišta Wisconsin-Madison.

"Adolescencija je osjetljivo razdoblje razvoja u kojem su promjene na mozgu dramatične. Tu dolazi do velikih preinaka na moždanoj povezanosti, puno se novih sinapsa formira, a zatim i nestaje," ističe Cirelli.

Cirelli i kolege su zapravo htjeli vidjeti kako promjene u ciklusu sna i buđenja utječu na anatomiju adolescentskog mozga koji je u razvoju. Dijagnostičke slike su pokazale razliku u dinamičnom adolescentnom mišjem mozgu, to jest ako je miš bio u snu ili budan.

Ukupna gustoća dendrita, to jest izduženih struktura koje sadrže sinapse i omogućuju komunikaciju između moždanih stanica se smanjila za vrijeme spavanja, a povećala tijekom spontane ili prisilne budnosti.

"Ovi rezultati koji su dobiveni korištenjem akutne manipulacije od samo osam do deset sati, pokazuju kako vrijeme provedeno u snu ili u budnosti utječe na količinu sinapsi koje se formiraju ili nestaju u adolescentnom mozgu," za kraj zaključuje Cirelli.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti