Djeca s artritisom

Djeca s artritisom

Djeca s artritisom
  • Objavljeno: Petak, 02.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca s artritisom često su onesposobljena.

Iako mnoga djeca s takozvanim juvenilnim idiopatskim artritisom imaju nisku razinu izraženosti bolesti, oko jedan od pet njih ima umjerenu do izraženu onesposobljenost o čemu su izvijestili istraživači iz Italije.

«Ovi rezultati», izjavio je dr. Angelo Ravelli za Reuters Health, «ističu kritičnu potrebu za liječenjem i strategijama liječenja koje imaju mogućnost bolje kontrole aktivnosti bolesti.»

Ravelli, s Instituto G. Gaslini, Genova, i njegovi kolege proučavali su uzorak djece koja su imala juvenilni artritis  barem 5 godina.
Većina od 310 djece u studiji imala su relativno blagu bolest i malo, ako i ikakvo fizičko oštećenje, izvijestili su istraživači u medicinskom časopisu «Arthritis and Rheumatism».

No ipak, 19% njih je bilo klasificirano kao oni s umjerenom do izraženom onesposobljenošću.
Istraživači su pronašli da iako većina pacijenata ima zadovoljavajuću kvalitetu života, ona je bila teško oštećena za 10% djece.

Ravellijev tim je istaknuo da «za većinu, rezultati studije opisuju rezultate bolesti koji se postignu s konvencionalnim lijčenjem», zato što se kod mnoge djece dijagnoza postavila prije dostupnosti novih bioloških lijekova koji mogu promijeniti tijek artirtisa.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti