Infekcije i reumatoidni artritis

Infekcije i reumatoidni artritis

Infekcije i reumatoidni artritis
  • Objavljeno: Srijeda, 05.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mada na vjerojatnost razvoja bolesti utječu i faktori poput niske porođajne težine i izvanterminskog poroda, čini se da je hospitalizacija zbog infekcije faktor s najvećim utjecajem na vjerojatnost da će dijete razviti artritis.

U istraživanju koje će biti objavljeno u časopisu "Annals of the Rheumatic Diseases", švedski istraživači pratili su zdravlje više od 3,500 ljudi rođenih u periodu od 1973. do 2002.

Otkriveno je da su infekcije koje su zahtijevale bolničko liječenje tijekom prve godine života udvostručile vjerojatnost razvoja reumatoidnog artritisa u ranoj odrasloj dobi, s još većim utjecajem na razvoj jednog od dva glavna podtipa reumatoidnog artritisa (seronegativni).

Provjerite simptome reumatoidnog artritisa za koje niste znali!

Otkriveno je i to da ozbiljne infekcije udvostručuju i rizik za razvoj juvenilnog idiopatskog artritisa, oblika artritisa od kojeg obolijevaju samo mlađi od 16 godina.

Istraživači su rekli da se prije istraživanja malo znalo o infekcijama u ranom životu i posljedičnom utjecaju na razvoj reumatoidnog artritisa ili juvenilnog idiopatskog artritisa.

"U jednom američkom istraživanju i u malom istraživanju koje je provela naša grupa, otkriveno je da je visoka tjelesna težina jedan od faktora rizika za reumatoidni artritis", objasnili su.

"U britanskom istraživanju, pokazalo se da je pozitivan reumatoidni faktor (RF) kod odraslih žena povezan s uvjetima života u djetinjstvu, a u jednom finskom istraživanju povećani rizik za razvoj reumatoidnog artritisa i juvenilnog idiopatskog artritisa kod djevojčica povezivao se s pušenjem majki za vrijeme trudnoće", nastavili su.

Na kraju su zaključili: "Naši rezultati ukazuju da bi infekcije tijekom prve godine života, a vjerojatno i faktori povezani s veličinom na porodu i vremenom poroda mogli biti od etiološke važnosti u patogenezi reumatoidnog artritisa i juvenilnog idiopatskog artritisa."

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti