Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Đumbir je 10.000 puta učinkovitiji od kemoterapije

Đumbir je 10.000 puta učinkovitiji od kemoterapije

Đumbir je 10.000 puta učinkovitiji od kemoterapije
  • Objavljeno: Srijeda, 18.11.2015.
  • Broj pregleda: 9.580
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Đumbir u svom sastavu sadrži spojeve koji su u uništavanju stanica raka čak 10.000 puta učinkovitiji od lijekova koji se koriste u kemoterapiji, otkriva nam to novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLoS.

Đumbir termičkom obradom, kao i u procesu sušenja oslobađa spoj poznat pod nazivom 6-shogaol. Znanstvenici su ustanovili da je 6-shogaol djelotvoran u uništavanju stanica raka, a ne uništava zdrave stanice. Ovo je glavna razlika između djelovanja đumbira i kemoterapije. Naime, kemoterapijom se uništavaju sve tjelesne stanice, zbog čega i dolazi do teških nuspojava.

Saznajte kako i zašto piti čaj od đumbira!

Kao i ostale matične stanice, kancerogene matične stanice posjeduju sposobnost diferencijacije u različite tipove stanica. U slučaju raka, matične stanice se diferenciraju u različite maligne stanice koje počinju stvarati koloniju tumora. Iako one čine manje od 1% stanica u bilo kojem tumoru, matične kancerogene stanice su ključni igrači u procesu metastaziranja.

Matične stanice raka predstavljaju ozbiljnu prepreku u liječenju raka, a najgore od svega je to što se jako mali broj lijekova pokazao učinkovitim u uništavanju matičnih stanica raka, ističu znanstvenici.

Znanstvenici su proučavali utjecaj đumbira na matične stanice raka dojke. Ustanovili su da 6-shoagol cilja stanice raka dojke na nekoliko različitih načina, a istovremeno ih potiče na samouništenje. Na taj način direktno smanjuje rizik od širenja tumora.

Znanstvenici su potom usporedili djelovanje 6-shoagola i taxola (lijeka koji se vrlo često koristi u kemoterapiji). Iako je taxol uništavao stanice raka, nije se pokazao učinkovitim u uništavanju matičnih stanica raka.

Još jedan spoj koji se pokazao učinkovitim u uništavanju matičnih stanica raka je fenetil izotiocijanat (PEITC). Njega pronalazimo u brokuli, prokulicama i kupusu, a istraživanje, provedeno ove godine, je pokazalo da je naročito učinkovit u uništavanju matičnih stanica raka maternice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti