Đumbir je 10.000 puta učinkovitiji od kemoterapije

Đumbir je 10.000 puta učinkovitiji od kemoterapije

Đumbir je 10.000 puta učinkovitiji od kemoterapije
  • Objavljeno: Srijeda, 18.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Đumbir u svom sastavu sadrži spojeve koji su u uništavanju stanica raka čak 10.000 puta učinkovitiji od lijekova koji se koriste u kemoterapiji, otkriva nam to novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLoS.

Đumbir termičkom obradom, kao i u procesu sušenja oslobađa spoj poznat pod nazivom 6-shogaol. Znanstvenici su ustanovili da je 6-shogaol djelotvoran u uništavanju stanica raka, a ne uništava zdrave stanice. Ovo je glavna razlika između djelovanja đumbira i kemoterapije. Naime, kemoterapijom se uništavaju sve tjelesne stanice, zbog čega i dolazi do teških nuspojava.

Saznajte kako i zašto piti čaj od đumbira!

Kao i ostale matične stanice, kancerogene matične stanice posjeduju sposobnost diferencijacije u različite tipove stanica. U slučaju raka, matične stanice se diferenciraju u različite maligne stanice koje počinju stvarati koloniju tumora. Iako one čine manje od 1% stanica u bilo kojem tumoru, matične kancerogene stanice su ključni igrači u procesu metastaziranja.

Matične stanice raka predstavljaju ozbiljnu prepreku u liječenju raka, a najgore od svega je to što se jako mali broj lijekova pokazao učinkovitim u uništavanju matičnih stanica raka, ističu znanstvenici.

Znanstvenici su proučavali utjecaj đumbira na matične stanice raka dojke. Ustanovili su da 6-shoagol cilja stanice raka dojke na nekoliko različitih načina, a istovremeno ih potiče na samouništenje. Na taj način direktno smanjuje rizik od širenja tumora.

Znanstvenici su potom usporedili djelovanje 6-shoagola i taxola (lijeka koji se vrlo često koristi u kemoterapiji). Iako je taxol uništavao stanice raka, nije se pokazao učinkovitim u uništavanju matičnih stanica raka.

Još jedan spoj koji se pokazao učinkovitim u uništavanju matičnih stanica raka je fenetil izotiocijanat (PEITC). Njega pronalazimo u brokuli, prokulicama i kupusu, a istraživanje, provedeno ove godine, je pokazalo da je naročito učinkovit u uništavanju matičnih stanica raka maternice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti