Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što znanost kaže o vitaminu C?

Što znanost kaže o vitaminu C?

Što znanost kaže o vitaminu C?
  • Objavljeno: Utorak, 17.11.2015.
  • Broj pregleda: 325
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Neka istraživanja su pokazala da povećanje unosa vitamina C može smanjiti rizik od nastanka prehlade, ali znanstvenici ističu da ne trebate očekivati čudesne rezultate niti djelovanja.

Moglo bi se reći da vitamin C može skratiti trajanje prehlade i pružiti određenu zaštitu od gripe, iako njegov učinak nije toliko značajan, izjavio je prof. Stephen Lawson koji na američkom sveučilištu izučava važnost i utjecaj mikronutrijenata na tjelesne funkcije.

Stručnjaci ističu da je preporučena dnevna doza vitamina C 75 miligrama za žene i 90 miligrama za žene. Djeca trebaju konzumirati od 15 do 75 miligrama vitamina C, ovisno o dobi i spolu.

Jedno istraživanje iz 2013. godine je pokazalo da vitamin C može smanjiti trajanje prehlade za 8% kod odraslih i 14% kod djece. Kada uzmemo u obzir da prehlada u prosjeku traje tjedan dana, moglo bi se reći da vitamin C njeno trajanje može smanjiti za otprilike jedan dan.

Kada su znanstvenici proučavali utjecaj vitamina C na sportaše, ustanovili su da sportaši koji uzimaju suplemente vitamina C imaju manji rizik od nastanka prehlade. Iako, brojna istraživanja nisu u obzir uzimala funkcioniranje imunološkog sustava prije samog početka uzimanja suplemenata vitamina C, kao ni neke faktore rizika, kao što je učestalost izlaganja virusu gripe i prehlade.

Nedavna istraživanja su pokazala da je učinak na tijelo isti kada unosite vitamin C putem suplemenata i kada ga unosite putem namirnica jer tijelo ne prepoznaje razliku.

Iako znanstvenicima nije jasno na koji način vitamin C smanjuje vijek trajanja prehlade i gripe, vjeruju da on aktivira bijele krvne stanice, smanjuje kroničnu upalu i sprječava oštećenja DNA i tkiva.

Prema rezultatima svih dosadašnjih istraživanja stručnjaci zaključuju da vitamin C može smanjiti rizik od nastanka prehlade, ali da nije čudesni lijek. U prevenciji gripe i prehlade će vam više pomoći redovito pranje ruku i povećanje unosa cinka.

Nastavite čitati zašto je vitamin C važan za imunitet.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti