Što znanost kaže o vitaminu C?

Što znanost kaže o vitaminu C?

Što znanost kaže o vitaminu C?
  • Objavljeno: Utorak, 17.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neka istraživanja su pokazala da povećanje unosa vitamina C može smanjiti rizik od nastanka prehlade, ali znanstvenici ističu da ne trebate očekivati čudesne rezultate niti djelovanja.

Moglo bi se reći da vitamin C može skratiti trajanje prehlade i pružiti određenu zaštitu od gripe, iako njegov učinak nije toliko značajan, izjavio je prof. Stephen Lawson koji na američkom sveučilištu izučava važnost i utjecaj mikronutrijenata na tjelesne funkcije.

Stručnjaci ističu da je preporučena dnevna doza vitamina C 75 miligrama za žene i 90 miligrama za žene. Djeca trebaju konzumirati od 15 do 75 miligrama vitamina C, ovisno o dobi i spolu.

Jedno istraživanje iz 2013. godine je pokazalo da vitamin C može smanjiti trajanje prehlade za 8% kod odraslih i 14% kod djece. Kada uzmemo u obzir da prehlada u prosjeku traje tjedan dana, moglo bi se reći da vitamin C njeno trajanje može smanjiti za otprilike jedan dan.

Kada su znanstvenici proučavali utjecaj vitamina C na sportaše, ustanovili su da sportaši koji uzimaju suplemente vitamina C imaju manji rizik od nastanka prehlade. Iako, brojna istraživanja nisu u obzir uzimala funkcioniranje imunološkog sustava prije samog početka uzimanja suplemenata vitamina C, kao ni neke faktore rizika, kao što je učestalost izlaganja virusu gripe i prehlade.

Nedavna istraživanja su pokazala da je učinak na tijelo isti kada unosite vitamin C putem suplemenata i kada ga unosite putem namirnica jer tijelo ne prepoznaje razliku.

Iako znanstvenicima nije jasno na koji način vitamin C smanjuje vijek trajanja prehlade i gripe, vjeruju da on aktivira bijele krvne stanice, smanjuje kroničnu upalu i sprječava oštećenja DNA i tkiva.

Prema rezultatima svih dosadašnjih istraživanja stručnjaci zaključuju da vitamin C može smanjiti rizik od nastanka prehlade, ali da nije čudesni lijek. U prevenciji gripe i prehlade će vam više pomoći redovito pranje ruku i povećanje unosa cinka.

Nastavite čitati zašto je vitamin C važan za imunitet.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti