Upravljač u autu prljaviji od wc daske u javnim wc-ima

Upravljač u autu prljaviji od wc daske u javnim wc-ima

Upravljač u autu prljaviji od wc daske u javnim wc-ima
  • Objavljeno: Srijeda, 27.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje je pokazalo kako svakih pet kvadratnih centimetara daske za wc vrvi s prosječno 160 bakterija, a ista površina unutrašnjosti automobila nastanjena je s gotovo 1400 bakterija.

„Iako je za većinu bakterija vrlo mala vjerojatnost da će uzrokovati zdravstvene probleme, u nekim automobilima je otkriven veći broj potencijalno štetnih bakterijskih vrsta," izjavio je dr. Ron Cutler, voditelj biomedicinskih znanosti sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu, a prenosi Top News.

„Većina ljudi čisti svoje domove, no mnogi zanemaruju čistiti svoje automobile te se voze okolo u vozilima koja nalikuju kantama za smeće."

„Auto je idealno mjesto za razmnožavanje bakterija, pogotovo ako jedete u njemu i ostavljate otpatke ili nepojedenu hranu u njemu. Kako biste izbjegli potencijalne zdravstvene rizike, bilo bi pametno redovito čistiti auto iznutra i izvana," dodaje dr. Cutler.

Istraživanje je pokazalo kako Bacillus cereus, bakterija koju pronalazimo u riži, tjestenini, krumpiru, a ista može uzrokovati trovanje hranom, najčešće pronalazimo u automobilima.

Na popis također možemo dodati još jedan zanimljiv soj bakterije Arthrobacter, koju pronalazimo u tlu i ljudskoj koži.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti