Dojena djeca imaju zdraviji probavni sustav

Dojena djeca imaju zdraviji probavni sustav

Dojena djeca imaju zdraviji probavni sustav
  • Objavljeno: Srijeda, 02.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Genome Biology, je otkrilo kako postoji razlika u kolonizaciji bakterija kod djece koja su dojena i one koja su hranjena tvorničkom hranom.

Majčino mlijeko, ukoliko se majka pravilno hrani, sadrži sve tvari koje su potrebne djetetu u ranoj fazi razvoja. Osim što je zdravo za djetetov organizam, predstavlja i početak djetetovog emocionalnog razvoja jer se putem dojenja ostvaruje produbljenje odnosa majke i djeteta.

Pravilna kolonizacija bakterija u crijevima je važna za razvoj djetetovog probavnog sustava, ali i za jačanje imuniteta.

Ljudska crijeva su se sastoje od epitelnih stanica koje razgrađuju hranjive tvari te omogućavaju jačanje imuniteta. Oko jedne šestine crijevnih epitelnih stanica se svaki dan izluči putem stolice, pružajući neinvazivnu sliku onoga što se događa u crijevima.

U ovom istraživanju znanstvenici su uspoređivali crijeva tromjesečne djece koja su hranjena tvorničkom hranom i djece koja su dojena. Analizom stolice se utvrdilo da dojena djeca imaju uravnoteženu kolonizaciju bakterija, za razliku od djece koja su hranjena tvorničkom hranom. Osim uravnotežene kolonizacije bakterija, dojena djeca su razvila otporniji imunološki sustav.

Voditelj istraživanja prof. Robert Chapkin je izjavio kako "majčino mlijeko potiče zdravlje cjelokupnog probavnog sustava djeteta, održava ravnotežu crijevne flore te omogućava pravilnu kolonizaciju crijevnih bakterija."

Sve u svemu, znanstvenici pronalaze sve više dokaza koji upućuju da je majčino mlijeko najzdraviji oblik prehrane. Naravno da nakon nekog vremena treba početi s upotrebom dohrane, ali nema razloga za preskakanje faze dojenja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti