Nova pravila o ukidanju samoizolacije i drugom docjepljivanju

Nova pravila o ukidanju samoizolacije i drugom docjepljivanju

Nova pravila o ukidanju samoizolacije i drugom docjepljivanju
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je priopćio kako se ukida karantena nakon kontakta s pozitivnom osobom, a omogućeno je i drugo docjepljivanje za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja.


Drugo docjepljivanje (tzv. četvrta doza) omogućeno je za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe.
Tzv. četvrtu dozu potrebno je primiti najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Pfizer ili Moderna). Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepile se Janssen cjepivom.

Također, više nema karantene nakon kontakta s pozitivnom osobom. Osobe koje su trenutno podvrgnute karanteni mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti karantenu.
Neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, osobe ne ostaju u karanteni već se pridržava sljedećih uputa:

  • nose masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se 5. dan, te izbjegavaju veća okupljanja i kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19.
  • zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i nemoćne nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se svaka tri dana.

Ipak, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima koji to žele liječnik može i nadalje izreći mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji u trajanju do 7 dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom. U dogovor s liječnikom, izricanje samoizolacije može biti opravdano osobama s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19, kada se izricanjem samoizolacije omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva, kažu iz HZJZ-a.

„S prosječno 221 novooboljelom osobom na milijun stanovnika spustili smo se na brojke koje smo imali sredinom siječnja i svibnja 2021. na kraju drugog i trećeg vala kao i početkom rujna 2021., kada je četvrti val bio tek u začetku. Još važnije, hospitalizacije rapidno opadaju te je hospitalizirano nešto više od 500 građana, dok je broj preminulih sa ili od COVID-19 unazad više dana niži od 10 dnevno. Svi ovi stabilni epidemiološki pokazatelji daju nam snage da s jedne strane olakšamo mjere za sve naša građane, a s druge strane ponudimo dodatan oprez i sigurnost našim starijim, najugaženijim građanima“, rekao je ravnatelj HZJZ-a prof.dr.sc. Krunoslav Capak.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti