Oralni seks veći je uzrok raka od duhana

Oralni seks veći je uzrok raka od duhana

Oralni seks veći je uzrok raka od duhana
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici objavili su kako postoje jaki dokazi koji povezuju oralni seks s rakom.

Ukazali su na više istraživanja o tome kako ljudski papiloma virus (HPV) može biti okrivljen za dramatičan porast oralnog karcinom među bijelcima, prenosi Hina. U SAD-u je sada oralni karcinom izazvan HPV infekcijom češći nego oralni karcinom od uporabe duhana, koji je i dalje vodeći uzrok takve vrsta raka u ostatku svijeta. Istraživači su otkrili 225-postotno povećanje slučajeva oralnog raka u SAD-u od 1974. do 2007. godine, uglavnom među bijelcima muškarcima, rekla je za CNN Maura Gillison sa sveučilišta Ohio State.

"Kada uspoređujete ljude koji imaju usnu infekciju ili ne ... najveći faktor je broj partnera na kojima je osoba obavljala oralni seks", rekla je Gillison, koja istražuje HPV i rak već 15 godina. "Kada se broj partnera povećava, povećava se i rizik", rekla je Gillison na skupu Američke udruge za unaprjeđenje znanosti (AAAS) u Washingtonu.

Prethodne su studije sugerirale da se ljudi koji su prakticirali oralni seks sa šest ili više partnera tijekom života, suočavaju s osam puta većim rizikom obolijevanja od raka glave ili vrata povezanog s HPV-om od onih s manje od šest partnera, rekla je ona. No, iako je veza između HPV i raka grlića maternice dobro poznata već dugi niz godina, i sada postoje cjepiva koja pružaju određenu zaštitu, potrebna su mnoga istraživanja kako bi potvrdili promatrane veze i utvrdili uzroke, rekla je Gillison.

Provjerite najčešća pitanja o HPV-u!

Postoji oko 150 različitih vrsta ljudskog papiloma virusa (HPV), a oko 40 njih mogu biti seksualno prenosivi, prema američkom Nacionalnom institutu za rak (NCI) iz Bethesde, u predgrađu Washingtona. Neki mogu izazvati genitalne bradavice, dok više drugih visokorizičnih sorti može izazvati oralni, analni, vaginalni i penilni rak.

Spolno prenosive HPV infekcije su uobičajene i često bez simptoma, a neliječeni slučajevi kod žena su glavni uzrok raka grlića maternice. Polovica od svih spolno aktivnih Amerikanaca će dobiti HPV u nekom trenutku u njihovom životu, procijenio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Američka Uprava za hranu i lijekove je 2006. odobrila cjepivo za tipove HPV virusa koji izazivaju rak grlića maternice i genitalne bradavice. Istraživanje koje je početkom veljače objavljeno u časopisu 'New England Journal of Medicine', navodi kako bi HPV cjepivo moglo spriječiti 90 posto genitalnih bradavica kod muškaraca, te da je cjepivo također odobreno protiv analnog raka kod muškaraca i žena.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti