Oralni seks veći je uzrok raka od duhana

Oralni seks veći je uzrok raka od duhana

Oralni seks veći je uzrok raka od duhana
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici objavili su kako postoje jaki dokazi koji povezuju oralni seks s rakom.

Ukazali su na više istraživanja o tome kako ljudski papiloma virus (HPV) može biti okrivljen za dramatičan porast oralnog karcinom među bijelcima, prenosi Hina. U SAD-u je sada oralni karcinom izazvan HPV infekcijom češći nego oralni karcinom od uporabe duhana, koji je i dalje vodeći uzrok takve vrsta raka u ostatku svijeta. Istraživači su otkrili 225-postotno povećanje slučajeva oralnog raka u SAD-u od 1974. do 2007. godine, uglavnom među bijelcima muškarcima, rekla je za CNN Maura Gillison sa sveučilišta Ohio State.

"Kada uspoređujete ljude koji imaju usnu infekciju ili ne ... najveći faktor je broj partnera na kojima je osoba obavljala oralni seks", rekla je Gillison, koja istražuje HPV i rak već 15 godina. "Kada se broj partnera povećava, povećava se i rizik", rekla je Gillison na skupu Američke udruge za unaprjeđenje znanosti (AAAS) u Washingtonu.

Prethodne su studije sugerirale da se ljudi koji su prakticirali oralni seks sa šest ili više partnera tijekom života, suočavaju s osam puta većim rizikom obolijevanja od raka glave ili vrata povezanog s HPV-om od onih s manje od šest partnera, rekla je ona. No, iako je veza između HPV i raka grlića maternice dobro poznata već dugi niz godina, i sada postoje cjepiva koja pružaju određenu zaštitu, potrebna su mnoga istraživanja kako bi potvrdili promatrane veze i utvrdili uzroke, rekla je Gillison.

Provjerite najčešća pitanja o HPV-u!

Postoji oko 150 različitih vrsta ljudskog papiloma virusa (HPV), a oko 40 njih mogu biti seksualno prenosivi, prema američkom Nacionalnom institutu za rak (NCI) iz Bethesde, u predgrađu Washingtona. Neki mogu izazvati genitalne bradavice, dok više drugih visokorizičnih sorti može izazvati oralni, analni, vaginalni i penilni rak.

Spolno prenosive HPV infekcije su uobičajene i često bez simptoma, a neliječeni slučajevi kod žena su glavni uzrok raka grlića maternice. Polovica od svih spolno aktivnih Amerikanaca će dobiti HPV u nekom trenutku u njihovom životu, procijenio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Američka Uprava za hranu i lijekove je 2006. odobrila cjepivo za tipove HPV virusa koji izazivaju rak grlića maternice i genitalne bradavice. Istraživanje koje je početkom veljače objavljeno u časopisu 'New England Journal of Medicine', navodi kako bi HPV cjepivo moglo spriječiti 90 posto genitalnih bradavica kod muškaraca, te da je cjepivo također odobreno protiv analnog raka kod muškaraca i žena.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti