Dvojbe o zametku

Dvojbe o zametku

Dvojbe o zametku
  • Objavljeno: Subota, 13.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pojavljuju se dvojbe o neiskorištenim embrijima (zametcima) kod potpomognutroplodnje.

Trenunto postoji oko pola milijuna smrznutih, uskladištenih zametaka samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Rasprava o tome što učiniti sa smrznutim zametkom nakon što je par završio s pravljenjem djece mogla bi biti puno kompliciranija nego što se čini, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

U najvećoj studiji te vrste, 1000 pacijenata koji su bili liječeni zbog neplodnosti otkrili su dvojbu kojoj su parovi izloženi kada trebaju odlučiti što će biti s neiskorištenim zamrznutim zametcima. Većina ljudi se osjećala odgovornima za ostatne zametke, ali više od polovice njih protivilo se implantaciji zametka nekom drugom.

«Roditelji su vrlo zabrinuti o tome što se događa s njihovim zametcima, ali to ne znači da žele da oni postanu djeca. Naša studija pokazuje da mnogi osjećaju da moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili da njihov zametak postane dijete.» izjavila je autorica studije dr. Anne Drapkin Lyerly, ginekologinja, porodničarka i bioetičarka na Duke University.

Svježi zametci se koriste u više od 80% ciklusa liječenja neplodnosti, ali većina pacijenata izabere i smrzavanje nekih od svojih zametaka kao zalihu. Prethodne studije pronašle su da jednom kada je reprodukcija završena, 70% parova koji imaju smrznute zametke odgađaju donijeti odluku o tome što će se dogoditi s njima u razdoblju od barem 5 godina, a za to vrijeme nastavljaju plaćati troškove čuvanja. Nova studija otkriva, 20% parova koji imaju smrznute zametke naviještaju da ih najvjerovatnije žele čuvati smrznutima «zauvijek».

Tijekom studije istraživači su predstavili parovima četiri opcije o tome što učiniti s neiskorištenim smrznutim zametcima; topljenje i odbacivanje, doniranje za reprodukciju, neodređeno smrzavanje i doniranje za istraživanja. Većina parova nije bila sklona izabrati bilo koju opciju osim one doniranja za istraživanje.

Postojale su još dvije opcije, koje nisu uobičajeno nuđene, a za koje je 20% pacijenata osjećalo da bi ih moglo prihvatiti; smještaj zametka u ženino tijelo tijekom neplodnog razdoblja i izvođenje ritualne ceremonije odlaganja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu «Fertility & Sterility».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti