Ehinacea ne pomaže kod prehlade

Ehinacea ne pomaže kod prehlade

Ehinacea ne pomaže kod prehlade
  • Objavljeno: Utorak, 21.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su utvrdili kako konzumiranje popularnog biljnog lijeka nije ništa bolje od placeba za liječenje prehlade ili smanjenje težine njenih simptoma.

Znanstvenici su iznijeli svoje zaključke nakon proučavanja 719 ljudi koji su imali rane simptome prehlade, u dobi između 12. i 80. godina.

Volonterima su nasumično dodijeljene pilule koje su sadržavale ehinaceu, pilule koje su mogle sadržavati ehinaceu ili placebo te posljednja grupa koja nije dobila nikakve pilule. Zatim su pratili njihove simptome po dva puta dnevno kroz tjedan dana.

Oni koji su dobili ehinaceu, prijavili su nešto kraću prehladu od ostatka volontera.

No, istraživači su otkrili razliku, ona je skoro i statistički beznačajna, a iznosi između sedam i deset sati. Također nije bilo značajnog smanjenja u težini simptoma.

Autori istraživanja su zaključili: „Ovo istraživanje pokazuje kako konzumiranje ehinacee ne čini nikakvu razliku u dužini ili ozbiljnosti prehlade."

Istraživanje je u raskoraku s ranijim nalazima o ehinacei koji su dokazali kako bi ona ipak mogla pomoći oboljelima.

Od 16 istraživanja koja su ispitivala učinkovitost biljke, njih devet je utvrdilo kako konzumiranje ekstrakta biljke Echinacea purpurea može smanjiti simptome prehlade kod odraslih osoba, naravno ako se konzumiraju na vrijeme.

Autori su se osvrnuli i na ta istraživanja, a njihove komentare prenosi britanski Telegraph: „Čini se kako neki preparati na bazi biljke Echinacea purpurea mogu biti učinkoviti za tu svrhu kod odraslih."

Echinacea je vrsta velike ljubičaste ivančice koju nalazimo u Sjevernoj Americi. Nju su izvorno koristili Indijanci za razna oboljenja, uključujući i prehlade.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti