Kontracepcijska pilula "smeta" kod pronalaska savršenog partnera

Kontracepcijska pilula "smeta" kod pronalaska savršenog partnera

Kontracepcijska pilula "smeta" kod pronalaska savršenog partnera
  • Objavljeno: Petak, 15.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najbolji način za pronalaženje savršenog partnera je pustiti vaš nos da vas vodi, jer osjetilo mirisa temelj je svakog dobrog odnosa.

Ipak, u toj "svetoj" potrazi zbuniti bi vas mogla kontracepcijska pilula.

Kažu kako se suprotnosti privlače, ali čini se kako ovo pravilo vrijedi samo za one žene koje ne koriste pilule. Naime, pilule bi žene mogle spriječiti da osjete miris muškarca koji je dovoljno drugačiji od njih.

A ako se skrase s takvim krivim muškarcem, nekim tko ima gene njima slične, mogle bi teže zatrudnjeti, a djeca koju takvi parovi imaju, mogla bi imati slab imunološki sustav.

Pretpostavlja se kako žene posjeduju mogućnost primjećivanja mirisa muškarca koji je dovoljno genetski drugačiji od njih samih. Ulazak u odnos s takvim muškarcem ženama osigurava da će njihovo dijete imati široki imunološki spektar.

Ali pilula, pravila privlačnosti, postavlja na malo drugačiji način. Naime, tada je ženama privlačno ono što je njima slično. A kad jednom prestanu uzimati pilulu, i osjet mirisa im se vrati, najvjerojatnije je da će se od tog istog partnera odljubiti.

Istraživanje se provodilo na majicama u kojima su muškarcima spavali bez korištenja ikakvog parfema. Majice su ispitivači zamrznuli do upotrebe, zatim odmrznuli i stavili u staklenke sa rupicama za nos.

Oko 100 žena tada je pomirisalo majice i ocijenile privlačnost mirisa dva puta u periodu od tri mjeseca. Mnoge su pilulu počele koristiti za vrijeme trajanja eksperimenta, pa su se i njihova mišljenja o mirisu promijenila.

Prijašnja istraživanja pokazala su kako neplodni parovi najčešće imaju slične imune sustave. U tom bi kontekstu uzimanje pilule moglo imati dalekosežnije posljedice.

Iako je miris samo mali djelić, temeljni je. Ako ne volite nečiji miris, najčešće ćete se s njim nepotrebno svađati i najvjerojatnije tu istu osobu varati, rekao je jedan od istraživača Craig Roberts.

Smatra se kako tijelo zamijeni hormonalne promjene koje uzrokuje pilula s onima koje se razvijaju u trudnoći. Promjene mirisa koje se događaju trudnicama, omogućuju im da se povežu sa svojom rodbinom koja bi im pomagala u odgajanju djeteta.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti