Estrogen igra bitnu ulogu u porastu raka glave i vrata

Estrogen igra bitnu ulogu u porastu raka glave i vrata

Estrogen igra bitnu ulogu u porastu raka glave i vrata
  • Objavljeno: Srijeda, 05.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stope raka glave i vrata u porastu su među nekim skupinama ljudi, posebno uključujući mlade žene bez ikakvih poznatih čimbenika rizika. Najnovije istraživanje sugerira kako estrogen može pomoći kod širenja raka poticanjem jačeg kretanja predkancerogenih stanica u ustima.

Prethodna istraživanja otkrila su kako se događaju razne promjene u tijelu kako ono obrađuje estrogen nakon što su pluća bila izložena dimu. Što naknadno može dovesti do raka pluća.

U najnovijem istraživanju, istraživači su ispitivali kako estrogen utječe na stanice koje su kancerogene ili će tek postati kancerogene. Otkrili su kako je enzim nazvan CYP1B1 povezan s reprodukcijom u predkancerogenim stanicama.

„U budućnosti bi željeli pronaći prirodnu ili prehrambenu supstancu koja oštećuje CYP1B1 enzim i tako vidjeti ako bi mogli spriječiti rak grla u predkancerogenoj fazi," objašnjava Ekaterina Shatalova iz Centra za istraživanje raka Fox Chase u Philadelphiji, a prenosi Yahoo.

„Naša dosadašnja istraživanja pokazala su kako se CYP1B1 enzim nalazi u središtu promjena koje nastaju u plućima nakon izloženosti dimu. No sada smo bili u mogućnosti promatrati njegovu ulogu na izravniji način tako što smo ga maknuli iz predkancerogenih stanica usne šupljine," dodaje Margie Clapper, koautorica istraživanja iz Centra za istraživanje raka.

„Otkrili smo kako se stanice kojima nedostaje enzim kreću sporije."

„CYP1B1 mogao bi biti odličan cilj kod predkancerogenih lezija glave i vrata, jer ako ga napadnemo, mogli bi zaustaviti te lezije kod napredovanja u slijedeću fazu."

Rezultati bi mogli pomoći istraživačima „da bolje razumiju čimbenike koji uzrokuju rak glave i vrata, uz već poznate čimbenike rizika u vidu konzumacije duhana i alkohola," zaključuje dr. Jennifer R. Grandis s Fakulteta medicine u Pittsburghu.

No, autori naglašavaju kako rezultati neće biti potvrđeni sve dok istraživači ne potvrde rezultate na većem broju ljudi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti