Zdrave navike u mladosti povezane s boljom razinom kolesterola u odrasloj dobi

Zdrave navike u mladosti povezane s boljom razinom kolesterola u odrasloj dobi

Zdrave navike u mladosti povezane s boljom razinom kolesterola u odrasloj dobi
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje povezuje razinu kolesterola kod mladih osoba s promjenama u načinu života koje nastaju između djetinjstva i odrasle dobi.

Prethodna istraživanja su pratila da li razina masnoće u krvi, kao što je razina kolesterola i triglicerida, ostaje stalna od djetinjstva do odrasle dobi.

„Iako su ova prethodna istraživanja pokazala kako razine iz mladosti koreliraju dobro s odraslim razinama, također su pokazala kako značajan dio mladih s visoko rizičnim razinama neće imati visoko rizične razine u odrasloj dobi, te da je značajan dio odraslih osoba s visoko rizičnim razinama u mladosti imao normalnu razinu," objašnjavaju autori istraživanja, a prenosi USNews.

Za ovo najnovije istraživanje, Costan G. Magnussen i kolege sa Sveučilišta u Tasmaniji, pratili su razinu kolesterola i triglicerida kod 539 ljudi, kako u njihovom djetinjstvu tako i u odrasloj dobi. Razine su mjerene u 1985. godini, kada su sudionici bili u dobi od devet, dvanaest ili petnaest godina te opet između 2004. i 2006. godine, kada su bili između dvadesetih i tridesetih godina.

„Korištenjem utvrđenih značajki, otkrili smo kako značajan udio osoba s visoko rizičnom razinom lipida u krvi te razinom lipoproteina na samom početku istraživanja, na kasnijim pregledima više nije imao visoko rizične razine." A oni koji su i dalje imali visoke razine, imali su veću vjerojatnost da su dobili na količini tjelesne masnoće te da su počeli ili nastavili pušiti.

Oni koji su prešli iz niskog rizika u djetinjstvu na visoki rizik u odrasloj dobi, također su imali veću vjerojatnost da su stekli više tjelesne masnoće te da su u slabijoj kondiciji.

„Naša otkrića su važna iz dva razloga. Prvo, ona sugeriraju kako korisne promjene u promjenjivim rizičnim čimbenicima (pušenje i masnoća), u vremenu između mlade i odrasle dobi, imaju potencijal za promjenu kod onih s visoko rizičnom razinom lipida u krvi i lipoproteina u mladosti pa sve do nisko rizične razine u odrasloj dobi," zaključuju Magnussen i kolege.

„A drugo, oni naglašavaju kako su preventivni programi usmjereni na one koji nemaju visoko rizične razine lipida u krvi i lipoproteina u mladosti, jednako važni ako se misli smanjiti udio odraslih osoba s visoko rizičnim razinama."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti