EU: Nova direktiva o sigurnosti igračaka

EU: Nova direktiva o sigurnosti igračaka

EU: Nova direktiva o sigurnosti igračaka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Revidirana Direktiva o sigurnosti igračaka, koju je Europska komisija predložila u siječnju, modernizirat će europske sigurnosne propise kako bi se u obzir uzeo znanstveni i tehnološki razvoj u industriji igračaka.

Naime, igračke se u ovome trenutku često proizvodi koristeći materijale i tehnologiju koji nisu zakonski regulirani.

Novi zakon, usvojen premoćnom većinom glasova na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, zamijenit će stare propise "koji su dobro služili, ali ih treba zamijeniti", priopćio je Europski parlament.

Zakon će "postrožiti propise o sigurnosti", zabraniti uporabu "kancerogenih, mutagenih i toksičnih tvari" u igračkama i "ograničiti korištenje teških metala i mirisa", ističe EP.

Prema novim propisima, kemikalije koje mogu uzrokovati rak, izmijeniti genetski materijal i naštetiti plodnosti (tzv. CMR tvari) zabranjuju se u "dijelovima igračaka koji dolaze u dodir s djecom".

Olovo i živa više se ne smiju "namjerno koristiti", manje se tolerira nikl, a alergeni mirisi ili su posve zabranjeni (55 tvari) ili ih se mora označavati.

Pravila o sprječavanju gušenja malim dijelovima igračaka postrožena su, a zdravstvena upozorenja moraju biti vidljivije označena.

Također, oznaka CE, koja dokazuje da je igračka u skladu s pravilima EU-a, mora biti navedena i na ambalaži ako nije jasno vidljiva na proizvodu.

Proizvođači igračaka sami moraju provoditi sigurnosne analize kako bi utvrdili je li njihov proizvod u skladu s novom direktivom.

Uvoznici pak moraju provjeravati jesu li proizvođači proveli sigurnosne provjere.

Države članice EU moći će uvesti "kazne" ako industrija ne bude poštivala odredbe direktive.

Također moraju osigurati da nacionalne vlasti za nadzor tržišta provode odgovarajuće kontrole na vanjskim granicama EU-a, a vlastima je dano pravo da unište igračke koje "predstavljaju ozbiljan rizik".

Organizacije potrošača nisu međutim zadovoljne novim propisima, tvrdeći da idu u prilog industriji a ne sigurnosti.

Europska organizacija potrošača BEUC tvrdi da nove mjere znače da će "mnoge opasne kemikalije, poput kancerogenih tvari, alergenih mirisa i kemikalija koje uzrokuju hormonalne poremećaje", i dalje biti dopuštene u igračkama.

Štoviše, "većinu igračaka neće morati kontrolirati neovisna treća strana prije puštanja na tržište".

Taj prijedlog odbacila je većina zastupnika EP-a, što je bio jedan od razloga zašto su zastupnici skupine Zeleni/EFA (Greens/European Free Alliance) glasovali protiv cijelog paketa.

"Žalosno je što si Parlament nije dao dovoljno vremena za daljnja poboljšanja. Umjesto dobrih zakona, povjerenik za industriju Guenter Verheugen i francusko predsjedništvo više su vodili računa o PR-u, odnosno o tome da objave nove propise tjedan dana prije Božića", kaže se u njihovu priopćenju.

Države članice novu direktivu moraju prenijeti u nacionalna zakonodavstva u roku 18 mjeseci.

Osim nove direktive, Europska unija sklopila je ovaj tjedan i novi sporazum o sigurnosti igračaka s predstavnicima europskih trgovaca i uvoznika.

Sporazum je potpisala europska povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva, a uključuje niz mjera za jačanje sigurnosti igračaka, osobito kroz poticanje edukacije o standardima.

Ranije ove godine Komisija je potpisala sličan sporazum s predstavnicima europskih proizvođača igračaka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti