Od Nove godine uvode se rodiljni i roditeljski dopust za skrb o djeci

Od Nove godine uvode se rodiljni i roditeljski dopust za skrb o djeci

Od Nove godine uvode se rodiljni i roditeljski dopust za skrb o djeci
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Očevi i majke novorođene djece od Nove će godine moći ravnomjernije podijeliti skrb za svoje dijete, jer im novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama omogućuje da sami izaberu tko će i u kojem razdoblju ostati doma i brinuti se za dijete.

Dosadašnji rodiljni dopust od jedne godine dijeli se tako na dva dijela - rodiljni i roditeljski dopust.

Rodiljni dopust trajat će prvih šest mjeseci od rođenja djeteta, pri čemu je majka obvezna iskoristiti samo prva 42 dana dopusta, a zatim će pravo na dopust moći iskoristiti i otac.

Nakon rodiljnog dopusta roditelji imaju pravo na šestomjesečni roditeljski dopust, a zakonodavac im dopušta da ga iskoriste do osme godine djetetova života odjednom ili u dijelovima, u razdoblju koje im najviše odgovara.

Roditeljski dopust za prvo i drugo dijete trajat će šest mjeseci, a za blizance, treće i svako iduće dijete 30 mjeseci.

Za prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta roditelj će primati naknadu u iznosu pune plaće, a za drugih šest mjeseci 80 posto proračunske osnovice.

Izmjenama u sustavu rodiljnog dopusta, koje su usklađene s europskim zakonodavstvom, država želi poticati roditeljstvo, postići jednakomjerniju prisutnost obaju roditelja na tržištu rada, ojačati ekonomsku neovisnost žena i ubrzati njihovo profesionalno napredovanje, a očeve više uključiti u obiteljski život.

Novi zakon roditeljima omogućuje i rad s polovicom radnog vremena u dvostruku trajanju neiskorištena rodiljskog dopusta te pravo na rad u skraćenu radnom vremenu do navršene treće godine djetetova života ako je djetetu zbog njegova zdravlja i razvoja potrebna pojačana njega.

Majkama je omogućena i dvosatna dnevna stanka za dojenje do navršene prve godine života djeteta, uz punu naknadu plaće.

Majka će stanku moći iskoristiti odjednom ili dva puta po sat vremena u tijeku radnog vremena.

Zakonodavac dopušta i da se zaposlene trudnice i majke dojilje koriste dopustom ako obavljaju poslove koji su štetni za njihovo zdravlje i za zdravlje djeteta, a poslodavac ih nije rasporedio na druge odgovarajuće poslove.

Roditeljima je omogućen i neplaćeni dopust do treće godine djetetova života, a onima s djecom s težim smetnjama u razvoju omogućen je plaćeni dopust do osme djetetove godine.

Roditelji će i dalje imati pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti